От х:

Днес в x:

Работим по-добре, ако ни бомбардират със сарказъм

Служителите работят много по-добре, когато са подложени на саркастични забележки от страна на началството и колеги, отколкото ако са поставени в "щадяща" среда, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на израелско проучване.

Екип от университета "Бар Илан" с изненада откри, че подигравките, противно на очакванията, се оказали голям мотиватор на работното място. Подложени на подбив, служителите стават значително по-креативни и влагат повече мисъл при изпълнението на всекидневните си задължения. Те започват да гледат на нещата под различни ъгли, а не едностранчиво. От друга страна, хуморът в забележките намалява напрежението в колектива.

Израелските учени провели експеримент с 375 студенти по машинно инженерство. Те разиграли ситуация, в която се превъплъщават в служители в бюро за обслужване на клиенти, които трябва да отговарят на телефонни повиквания.. На участниците в експеримента им пускали по телефона три вида разговори - ядосани, нормални и саркастични.

При възмутените обаждания студентите се стараели повече, отколкото при нормалните. Но изненадата дошла от саркастичните, от рода на "вашата услуга е леко-по бърза от костенурка" и др. Тогава усърдието на участниците достигало върха.

Според ръководителя на изследването Ела Мирон-Спектър гневът, примесен със сарказъм, отключва механизмите на комплексното мислене при решаването на сложни креативни задачи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини