От х:

Днес в x:

Румънска автоинвазия в Северна България

Две-трети от леките автомобили, регистрирани от началото на годината в КАТ-Силистра са на румънски граждани. Така много румънци избягват високите мита за внос на автомобили втора употреба в северната ни съседка, съобщи БНТ, цитирана от АСН.

Все по-често с коли със силистренска регистрация в Румъния се извършват престъпления, съобщиха от полицията.

Доста силистренци изкарват прехраната си като регистрират на свое име колите на румънски граждани и им дават пълномощно за ползване. За услугата получават пари. Схемата е добре позната и желаещи не липсват.

Тези мъже продават коли пред граничния пункт. Румънците сами търсят услугите им. Търговците обаче отричат да се занимават с такива сделки.

И пред КАТ картината е същата. Опашка от автомобили чакат за регистрация, а нашенци сноват насам-натам, с купчина регистрационни номера и документи.

Покрай бизнеса с румънците печелят и застрахователите. Екотакси и Гражданска отговорност се плащат направо на улицата пред КАТ.

Законът не забранява на румънци да регистрират колите си у нас, но покрай това се вършат други нарушения, казаха от полицията.

"Някои автомобили стават фантоми - регистрират се в България, при нотариус се изготвя пълномощно и чак след това договор за покупко-продажба. Българският гражданин, на който се води автомобила, го отчислява от сектор Пътна полиция, но не се регистрира в Румъния и по този начин на този автомобил нито в България, нито в Румъния се плащат данъци. Най-лошото е, че с тези превозни средства се извършват различни правонарушения и в Румъния, и на територията на ЕС", уточнява гален инспектор Радостин Върбанов, началник "Пътна полиция" - Силистра.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини