От х:

Днес в x:

Цели семейства напускат Родопите да търсят работа навън

Кризата с тютюна принуди цели семейства от Родопите да напуснат родните си места и да търсят работа в чужбина. Само от района на Кирково за Гърция са заминали хиляда души, съобщи БНР.

Според местната администрация, ако емиграционните процеси продължат с този темп, след няколко години селата ще се обезлюдят.

В Гърция българите работят в земеделието, като на месец изкарват между 500 и 700 евро. Някои работодатели поемат храната и нощувката, обяснява кметът на Кирково Шукран Идриз.

"Въпреки кризата и въпреки всичко, което в момента се говори за проблемите в Гърция, нашите хора намират там работа, доволни са и от заплащането и за месец, месец и половина получават това, което получават за цяла година от тютюна. Така едно четиричленно семейство може да спечели близо 3000 евро само за 4 месеца. У нас, ако отглежда тютюн, е на загуба. Затова хората масово се отказват от тази култура", коментира той.

Намалението на площите е с над 50 на сто, уточни Шукран Идриз.
При увеличени четирикратно осигурителни вноски, здравни вноски, при увеличени разходи за производството на тютюн едвам успяват да покрият разходите, добави той.

За да запази хората и поминъка им, управата в Кирково настоява от догодина държавата да задели пари от бюджета за премии на тютюнопроизводителите.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини