От х:

Днес в x:

Лауреат от световен конкурс пя в Първомай

С камерния концерт „Вокална лирика от епохата на романтизма“ вчера беше задоволен вкуса на най-изтънчената част от публиката – тази, която обича класическата музика. Изпълнени бяха произведенията на едни от най- големите романтици в музикалното изкуство – Шуман, Чайковски и Бизе. Те бяха представени от две дами – оперната певица Валерия Мирчева и пианистката Злателина Коларова. Ритуалната зала беше достатъчна да събере желаещите, но се оказа малка за гласа на Валерия Мирчева. Тя е родена в Пловдив, завършила е средното музикално училище в родния си град. През 1980 година е допусната за участие в световния конкурс „Пьотър Илич Чайковски“. Тя е един от малкото българи изобщо допуснат до конкурсната програма и е носител на шеста награда. От 1981 година е солистка на Пловдивската опера. Гастролирала е в поти всички европейски страни, носител е на множество награди от световни конкурси.

Злателина Коларова е свързана с Първомай от годините след завършването на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Тя става преподавател по пиано в школата към читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Първомай. Носител е на почетни грамоти, отличия и награди за високохудожествен акомпанимент. Член е на сдружение „Акомпанятори“ .

Програмата на Майските тържества продължава на 20 май с Празник на старата градска песен - „Помниш ли..” с участие на групи от Асеновград, Харманли, Първомай и оркестър „Ретротон” – от 18.30 в големия салон на Читалището.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини