От х:

Днес в x:

В АГО-Хасково не щат да ги избират за 200 лв, надяват се на повече

Добрите специалисти реагират адекватно на възможни усложнения при раждане

Има пълната готовност, документална и медицинска, в хасковското акушеро-гинекологично отделение да се предлага услугата „избор на екип“. Тя бе разрешена от правителствена наредба още през февруари. Здравното министерство даде правото всяка болница да въведе практиката по свое усмотрение. „Печатите пристигнаха, документите са готови“ съобщи д-р Стефка Христова завеждащ хасковското АГО. Тя обаче допълни, че опцията не се използва в Хасково от февруари насам. Нито ще се използва.

Изискването на министерството сумата за избор на екип да не е повече от 50 % от клиничната пътека обезсмисля нововъведението, коментира д-р Христова. При малко над 200 лв за целия екип, няма специалист който да е доволен на 6-7 че и повече часа стоене на тръни за най-много 100-на лева.

Куриозното е че сега, лекарите израждат без пари здравноосигурените лица. Поне официално.

Думите на д-р Христова бяха подкрепени от проф. Тодор Чернев, председател на българското научно дружество по акушерство и гинекология. “Специалистът трябва да е на линия за всичко- нормално раждане, цезарово сечение, тежки усложнения. За 50-60 евро най-добрите акушери не желаят да се предлагат“ призна той. Практиката на министерството е услугата да е 50% от цената на клиничната пътека. При кардиолозите с пътеки над 2000лв, това е добре. Пътеките в АГ обаче са недофинасирани. И раждане и секцио струват 450 лв, 50 % прави 225 лв за целия екип.

По повод световната седмица на раждаемостта-16-23-ти май, Българското дружество по акушерство и гинекология предлага официално на здравният министър да разшири тавана за избор на екип до 900 лв. „Сумата е височка за Хасково“ призна д-р Христова, която поясни, че не е консултирана за това решение. Според проф. Чернев всяка болница сама ще определи тарифата си до този лимит. Професорът обаче не даде механизъм за определяне на цена, освен личната преценка на ръководството на болницата. „При нас в университетска АГ болница „Майчин дом“ в София, сме определили умерени цени-325 лв за избор на екип за нормално раждане и 500 за секцио. 900 ще е за хистеректомии и сложни гинекологични операции“. Според него ако дадена болница вдигне прекалено цените, тя просто ще си загуби пациентите, които на пазарния принцип ще бягат в други градове. Чернев смята досегашната практика, без регламентиран избор на екип, за стимулираща корупцията в сектора.

Гинеколозите очакват министърът да се произнесе по тяхното предложение до месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини