От х:

Днес в x:

Марин от ГПЧЕ най-добър по история в хасковско

Марин Демирев от 12 Д клас

12-класникът Марин Демирев от хасковската езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ е единственият хасковски ученик който ще защитава честа на областта на националната олимпиада по история. Това ще бъде най-големия ученически форум за годината в хасковско. Той ще се проведе през почивните дни в сградата на ГПЧЕ, а официалното откриване ще е в петък 18 часа в читалище Заря.

Участват 79 деца от 26 области на България. Възрастовите групи са две- за 7-ми и за 12-ти клас. Макар че националният кръг бе предшестван от регионални, за финала не се търсеше квотен принцип. Класираха се само деца които са изкарали поне 75 точки от 100 възможни. После те минали и пресявка от национална комисия съставена от учени и преподаватели по история. Едва тогава се одобрявали за националния кръг. Само Марин от Хасково е успял да се класира. Победители на две области не минали ситото на професорите и регионите им не са представени в Хасково.

Участието на олимпиадата дава възможност всеки който изкара 5.50 да влиза без изпит в историческия факултет на Софийският университет, ако са 12-класници, и в софийската класическа гимназия ако са 7-класници. Миналата година такъв резултат са имали 30 ученици, но тогава изискването за прием бе пълно 6. Марин Демирев е сигурен в подготовката си дадена от преподавателката Росица Митева, но сподели че ще кандидатства Право. А за съжаление оценката по история се зачита само и единствено за историческият факултет, макар тя да е определяща и при приема в юридическия. Именно оценката по история се умножава по 2 в бала, плюс тази по литература от приемния изпит.

Ограничението е неразбираемо, коментираха местни историци. Регламентът на олимпиадата я превръща в много по жестока пресявка от кандидатстудентският изпит. За 4 часа, учениците трябва да отговорят на 40 въпроса/ 30 за 7 клас/ с открити и закрити отговори плюс разработка на тема посветена на годишнината от априлското възстание. След евентуалната отлична оценка, кандидатът за прием във ВУЗ минава през събеседване с комисия водена от доц. Д-р Пламен Митев от СУ. И едва тогава го пускат да става студент.

7-класниците с отлични оценки получават право за прием без изпит в софийската класическа гимназия.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини