От х:

Днес в x:

Великобритания, Франция и САЩ ще продължат операцията, докато Кадафи се оттегли

Съединените щати, Великобритания и Франция се заканиха да продължат военната кампания в Либия, докато лидерът Муамар Кадафи се оттегли, предаде Асошиейтед прес.

В съвместна декларация, публикувана в "Интернешънъл хералд трибюн", "Фигаро" и "Таймс", президентите на САЩ и Франция Барак Обама и Никола Саркози, и британският премиер Дейвид Камерън заявиха, че няма да прекратят операцията в Либия и ще останат единни. Те отбелязаха, че мандатът, предоставен им от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН е да защитят цивилното население, а не да свалят Кадафи със сила.

В декларацията тримата лидери осъдиха Кадафи и заявиха, че е невъзможно да си представят бъдеще за Либия, ако той остане на власт, отбелязва БТА.

"Докато Кадафи е на власт, НАТО трябва да продължава с операциите, така че цивилните да останат защитени, а натискът върху режима да се засили", написаха те. "Тогава вече може да започне истински преход от диктатура към отворен конституционен процес, ръководен от ново поколение лидери. За да се осъществи такъв преход, Кадафи трябва да си отиде - и да си отиде завинаги", заявиха Обама, Саркози и Камерън.

Британският външен министър Уилям Хейг се надява някои от съюзниците в НАТО да предоставят допълнителни бойни самолети за мисията в Либия, въпреки че някои държави вече обявиха, че няма да се включат, предаде Ройтерс.

"Аз съм обнадежден [. . .] несъмнено има доста държави, които не са отхвърли този вариант и биха могли да го обмислят", заяви Хейг в кулоарите на срещата на външните министри на страните от НАТО в Берлин. Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че върховният главнокомандващ на силите на пакта в Европа генерал Джеймс Ставридис се нуждае само от "още няколко самолета за прецизни удари по наземни цели".

Великобритания и Франция насърчават съюзниците от НАТО да предоставят още самолети, след като Съединените щати се изтеглиха от операциите за нанасяне на въздушни удари срещу режима на Муамар Кадафи.

Междувременно eдна от дъщерите на Муамар Кадафи заяви пред привърженици, че искането на Запада баща й да напусне властта е "обида" за всички либийци. "През 1911 г. Италия уби моя дядо във въздушен удар и сега те се опитват да убият баща ми. Бог да прокълне ръцете им", заяви Аиша Кадафи на размахващата национални знамена тълпа, събрана пред резиденцията "Баб Ал Азизия" на Кадафи. Събитието, предавано на живо по държавната телевизия, отбелязва 25-та годишнина от американските удари по огромния комплекс, който включва военни казарми. Тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън заяви, че нападението от 1986 г. е в отговор на либийското съучастие във взривяването на бомба в нощен клуб в Берлин. Дъщерята на Кадафи заяви, че по онова време тя е била на 5 години. "Те изсипаха срещу нас ракети и бомби, опитаха се да ме убият и избиха десетки деца на Либия", заяви тя в речта си, прекъсвана на няколко пъти от ентусиазираната тълпа, отбелязва БГНЕС. "Сега, четвърт век по-късно, същите ракети и бомби се изсипват върху главите на моите и на вашите деца", изтъкна дъщерята на либийския ръководител. "Да се иска Кадафи да се оттегли е обида за всички либийци, защото Кадафи не е в Либия, а в сърцата на всички либийци", посочи тя. "Оставете нашето небе, вземете си обратно самолетите и ракетите", добави тя.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини