От х:

Днес в x:

Отчетоха нов спад в промишлеността и строителството

Февруари се оказа лош месец за почти всички сектори на българската икономика, стана ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за промишленото производство, строителството и търговията на дребно. 

Индустрията отчита спад с 1,4 на сто в сравнение с януари, показва изследването. Причината за това е кризата в добивната промишленост. Производството в сектора се е сринало с 13 на сто само за месец. 

Намаление с 5,7 на сто е отчетено и от преработващата промишленост. 

Единственият подотрасъл, в който е отчетен ръст от 8,1 на сто през февруари, е производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ. 

В строителството НСИ също отчита спад от 1,1 на сто през втория месец на годината.  

Това е много лоша новина. По правило януари е мъртъв месец, така че февруарският спад означава, че ровим в дъното, коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков. 

Проблемите са много - няма чуждестранни инвестиции и кризата продължава да се вихри с пълна сила. Няма обществени поръчки, а частните отдавна са замразени, обясни той.  

Шефът на камарата е категоричен, че единственият голям строителен проект, по който се работи в момента, е автомагистрала “Тракия”.  

В търговията на дребно е отчетен символичен ръст от 0,2 на сто през февруари, показват данните на националната статистика.  

Леко са се увеличили продажбите на горива и компютри. Пада обаче търговията с храни, напитки, цигари, мебели и битова електроника.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини