От х:

Днес в x:

Кметът абдикира. Стопихме се с едно Хасково. Преглед на регионалния печат

"Кметът абдикира, заключи общината" обявява вестник "Хасковска Марица". Темата е водеща и в двата ежедневника, но "Марица" отделя освен солидна част от първа и цялата си 5-та страница. Затварянето на кметство е абсолютно безпрецедентна мярка в България. Това стана факт,  след като състав на пловдивският апелативен съд остави запора на 3 млн лева по сметките на общината заради дългове към фирма "Европът". Според кметът Иванов съда показва двоен стандарт. В един случай отменя запорът на фирма "Марчела 90", а по подобен казус, оставя запора на "Европът". Разлика е само в сумата, която общината дължи на двете фирми. Марчела има да взима 500 хил, Европът-над 3 млн. Солидна разлика.

Затварянето на общината оставя "Хасково в безвластие". В отпуск ли е кмета и кой го замества, пита от първа страница областният Румен Данев. По закон когато кмета го няма, го заместват заместниците. В Хасково те са трима. Нели Станева, Кирил Керанов и Венко Точевски обаче също са в отпуска. Данев изпратил инспекцията по труда да провери ситуацията, но те не успели да влезнат в сградата на затворената община. Каквато ни държавата, такива са и държавните институции-безпомощни.

За десерт по темата-на страница 5-та. Част от мненията на хасковлии по форумите в Нет-а. Селекцията е красноречива и....забавна.

"Областта се стопи с 93 091 души за 26 години" анонс над главата в "Хасковска Марица". На втора страница се прави заключението, че цяла хасковска община е изчезнала за периода. В момента Хасково, заедно със селата, брои 92 хиляди души.

"До 15-ти май се отчитат млечни квоти без глоби"-от рубриката "за кравите и хората", снимка без материал от залесяването на гимназията по дървообработване по случай световния ден на гората, и статия "дежа вю" на вчерашната  за пречиствателната станция в Димитровград. Чак погледнах отново датата. От днес си беше.

На вътрешните страници пише че "Златния гьол" на границата остава до юни и че Шалапатов и кмета Иванов се съдят отново. Този път за клевета.

"Заключвам да дойдат еврокомисарите" заглавие над главата в "Новинар Юг". Кметът призовава еврокомисарите и правосъдният министър да се намесят в хасковския казус. Според него съдът е действал пристрастно и даде за пример Велико Търново. Там съдът е излязъл с 4 решения за отмяна на подобни запори.

Темата разгледана на цялата втора страница заедно с гледната точка на областният Румен Данев. Както се каза вече, тя е да изпрати инспекцията по труда в общината. Като че ли това е най-скандалното нещо-как са пуснати в отпуск служителите и какъв е той- платен или неплатен.

"Ковчег, бебе, ковчег" Чело на вестника. Зловещото заглавие е по повод данните от регионалната статистика. Областта ни се топи заради отрицателен прираст. На всяко новородено се падат по двама починали. Все пак само половината от изчезналите 35 хиляди жители на областта са заради отрицателен естествен прираст. Другата половина са отпрашили за чужбина. Както се казва-българинът гласува с краката си.

"Втори багер се строши във веселото село". Разрушаването на митничарското селище Ставри Димитрово се натъква на сериозни трудности. Заесга багерите се трошат по често от колкото дуварите на уж паянтовите постройки.

" Кадир от Козлец на съд за Джихад в петък". Джихада няма да бъде в петък, а съдебното дело. На него търговецът от Козлец ще бъде обвинен в престъпление срещу държавата. Причината е че разпространявал литература на забранената в Турция секта "Хакикат Вакфъ". Тя проповядвала ислямски футдаментализъм.

Много интересно защо непрекъснато се посочва този факт-сектата била забранена в Турция. Ние май живеем в България. Ако в Турция е забранят свинското/ щото Пророка го забранява/ да няма да се откажем от пържолата?! Що се отнася до литературата, ако прочетем "Моята борба" например, едва ли ставаме националсоциалисти и антисемити.

Цялата страница 4-та е посветена на материали за будната кома. В Хасковско има няколко разтърсващи случаи на предимно млади хора, които отдавна са между живота и смърта. Изводът е че децата в будна кома оцеляват поединично.

Футбол, тенис и джудо на спортната страница. Пак броим парите на Григор. Бил заработил 7 715 долара за 63 минути. Българите сме страшно завистливо племе.

Дежа вю и тук. " С 10 болести Пъневски чака края на света". Наскоро пак в "Новинар" четяхме за 80 годишния Поляновец който страдал от Туберкулоза алкохолен делириум и още куп болести, но въпреки прогнозите на лекарите си живее така от 50 години,  с патронче мента на ден.

Единствената разлика от статията отпреди два дни е,  че към сегашната/на цяла страница/ няма прикачен редакционен коментар.

Това бе по интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини