От х:

Днес в x:

Бивш вицепремиер: Затварянето на община Хасково е скандално

Меглена Плугчиева и лидерът на БСП в Хасково Иван Станчев

Това, което става в Хасково – затварянето на общината, е скандално и недопустимо. Така коментира днес горещата тема от деня бившият вицепремиер по европейските въпроси от кабинета „Станишев“ Меглена Плугчиева. Тя даде пресконференция в клуба на БТА по други теми, но не подмина и днешния скандал.

Особено неприемлива е реакцията срещу съдебно решение, допълни Плугчиева. „Кого наказва вашият кмет? Обикновените хора ли? Те какво са виновни? Ако общината ви е приватизирана, разбирам. Но да затвориш обществена институция, това вече е скандално“, каза тя.

Съществено изоставане на страната при усвояването на еврофондовете констатира Плугчиева, която е заместник председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. „Когато поех поста вицепремиер през май 2008-а, заварих сключени договори за европейско финансиране за едва 150 млн. евро. Година по-късно – през юли 2009-а контрактуваните евросредства бяха в размер на 2 милиарда и 200 милиона евро, посочи тя.

През 2011 година страната ни е вече на 25-то място от 27-те страни по усвояване на европейските пари. Към януари 2011 година усвояваме едва 6 процента от фондовете. Изоставането според нея се дължи на пропуснатите 9 месеца след иването на ГЕРБ на власт. Плугчиева припомни, че постът й бе закрит, а 9 месеца по-късно, с назначаването на Томислав Дончев, отново възстановен, но инерцията е била загубена.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини