От х:

Днес в x:

Земеделци блокираха Хасково, искат 1 млрд лева

Механизираната колона се проточи на километри по улиците на Хасково

Десетки земеделски кооперации от региона днес блокираха половин Хасково в протест с искане правителството да отпусне предвидените национални и европейски доплащания за зърнопроизводителите. Близо 120 трактори и комбайни стартираха шествие от Химмаш, през автогарата, бул. Васил Левски, бирената фабрика, с крайна цел Е-80 където ще останат на стан до другия ден. Колоната движещи се с 20 км в час тежки машини предизвика колосални опашки по ключовите артерии на града.

Следващите стъпки на протестиращите са обединение с колеги от цялата страна и поход за затваряне на южната граница, по подобие на протеста на гръцките фермери. Обмисля се и вариант за механизирана атака на столицата. Исканията са известни от началото на годината-да се отпуснат обещаните 28 лв на декар засети житни култури. В тази сума влизат националните и европейски доплащания плюс акциза за горивата. За цялата страна това прави малко над 1 млрд лева.

Повече от половината, и то най-големите, зърнопроизводители от региона не са получили и стотинка от тези доплащания въпреки че крайният срок изтече на 15-ти март, обясни ръководителят на протеста Тенчо Тенчев от гарвановската „Клас 95“. Дилемата на местните, а и на зърнопроизводителите от цялата страна бе обяснена с две думи. „Дължат ни около 1 млрд лева. От тях 700 млн трябва да дадем като ренти на хората, чиито земи използваме като арендатори. Откъде?!“

Безизходицата на зърнопроизводителите е такава, че те въобще не мислят за отказване от протестни действия. Повечето земеделски кооперации бяха изкарали на пътя целият си автопарк и въобще не знаеха, кога ще върнат машините на полето.

Подробности с картина в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Вместо на полето, тракторите са на пътя
Движението по хасковските пътни артерии днес спря
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини