От х:

Днес в x:

Местят гимназията по лека промишленост в изоставена сграда

Леката промишленост/горе вдясно/ се мести от Добруджа 79 в запустялата сграда на "Алеко Константинов"

Професионалните гимназии по Туризъм „Александър Паскалев“ и по лека промишленост „Райна Княгиня“, които сега се помещават в една сграда, да бъдат разделени. Това предлага в докладна записка кмета Георги Иванов. Предложението му е на гимназията по лека промишленост да бъде безвъзмездно отстъпена сградата на бившото училище Алеко Константинов, находяща се на булевард България № 54. Основно училище Алеко Константинов бе закрито преди 4 години по плана за оптимизация на училищната мрежа.

От тогава сградният фонд с размер 1254 квадрата стои неизползван. В същото време двете професионални гимназии са в 1 сграда на ул Добруджа 79. Съвместяването им създава редица затруднения по осигуряване на безопасни и здравословни условия за обучение и труд, както и стопанисването на сградата в условията на делегиран бюджет, посочва кметът.

Предоставянето на свободния имот от закритото „Алеко Констанитов“ е по молба на министърът на образованието от 16.02 тази година. Той се обръща към хасковския общински съвет защото по-голямата част от сградата /762 квадрата/ е актувана като общинска собственост. Близо 500 квадрата обаче остават държавна собственост с предназначение да бъдат ползвани именно от Леката промишленост.

В регионалния инспекторат потвърдиха новината, но коментираха че ако докладната бъде приета, следва цялата сграда да се актува като държавна собственост понеже гимназията по лека промишленост е държавно училище.

Подобен вариант обаче едва ли ще се осъществи. В друга докладна,кметът Иванов предлага бившия училищен стол на „Алеко Константинов“ да се даде под наем с първоначална цена 2 300 лв без ДДС годишно, с предназначение производство?!

Това не е законно, коментираха от регионалната просвета. Сградите на закритите училища и читалища могат да бъдат използвани само за образователни цели.

Опитът ни да се свържем с ресорния зам кмет Венко Точевски за повече информация и коментар, не бе успешен.

В ранният следобед успяхме да осъществим връзка с директорът на ПГЛП "Райна Княгиня" Росица Иванова. Тя заяви дословно-"преди да бъде предложено нещо то трябва да бъде обмислено". За нея това е необмислено предложение, което в никакъв случай не е от полза за нейното училище.

Двете докладни ще бъдат гласувани другия петък на редовната сесия на Обс.

Бившият ученически стол е предназначен за цех
Дизайнерите от Леката промишленост ще се обучават на ново място
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини