От х:

Днес в x:

Учени откриха как се печели най-добре на борсата

Борсовите агенти печелят повече, когато синхронизират решенията си с другите участници в търговете. Съществуването на „колективен разум” на борсата вече е научно доказано от учените, а изводът им е напълно противоположен на досегашното схващане, че на борсата печелят тези, които действат самостоятелно и взимат нестандартни решения.

Били са анализирани търговските операции на 66 трейдъри в продължение на година и половина. Това са над милион сделки. Много от трейдърите непрекъснато си контактуват помежду си чрез някоя от системите за предаване на съобщения.   

Учените установили, че основният най-много съобщения се разменят в периода от няколко секунди до няколко минути след като се появи някаква информация, влияеща на цените на акциите. Оказало се също така, че трейдърите които поддържат контакт с коледите си и взимат решения като мнозинството, реализират печалба в 55 % до 60% от сделките.

Резултатът от изследването е контраинтуитивен, обикновено се смята, че успехът на борсата се постига чрез необичайни решения, различни от тези, които масата участници взимат. Както се оказва стратегията „Дето другите, там и ние” в много случаи е печеливша.

Работата на изследователите е публикувана в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, в резюме – на сайта Science News.

Статистическият анализ твърде често дава резултати отвъд пределите на логиката. Например корелацията (статистическа зависимост) между емоционалния градус на постовете в Twitter и колебанията на индекса Dow Jones. Тя бе доказана наскоро от друг екип изследователи, които са се посветили на изучаването на борсата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини