От х:

Днес в x:

Дават шефа на Окръжния съд в Хасково на софийски прокурор

Росен Русев

Предложение до Висшия съдебен съвет за започване на дисциплинарно производство срещу председателя на Окръжен съд в Хасково Росен Русев е изпратил Инспекторатът към Върховна касационна прокуратура. Проверката от ВКП е била извършена след сигнал от Хасково. Освен това на Софийска градска прокуратура са изпратени материали по компетентност с оглед данни за извършено престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс (за престъпления от длъжностни лица) – използване на служебен автомобил за лични цели.

Хасковлиите, изпратили сигнала до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, са получили писмо от Върховна касационна прокуратура, с което ги уведомяват за предприетите мерки. Писмото е подписано от прокурора във ВКП Васил Миков.

Haskovo.net разполага и с един от сигналите срещу шефа на хасковския окръжен съд Росен Русев. В него се говори за „взвод за екзекуции“, съставен от съдии, близки на съдебния шеф. Според сигнала в Хасково има „срастване на изпълнителна и съдебна власт“ в една „провинциално-семейна съдебна система“.

„Съдиите, които не са от близкия кръг на Росен Русев, си мълчат, защото отдавна не вярват, че нещо може да се промени“, пише още в писмото до институциите.

Пред Haskovo.net шефът на окръжния съд Росен Русев заяви, че за пръв път чува за дисциплинарно производство срещу него. Той каза още, че по повод същите сигнали е имало проверка от пловдивския апелативен съд, която вече е приключила. Русев допълни, че тези атаки са във връзка с делата срещу кмета на Хасково Георги Иванов.

Haskovo.net припомня, че Росен Русев е председател на съдебния състав, който разглежда процеса срещу градоначалника по случая с БИЛЛА. Очаква се делото да приключи на 20 април, след като няколко пъти бе отлагано.

По повод използването на служебния автомобил за лични цели Росен Русев отсече, че това са абсолютни глупости. „Това обвинение е смешно“, коментира той.

Следващото заседание на Висшия съдебен съвет е насрочено за 17 март. Последна точка от дневния му ред е „Дисциплинарни производства“.

Тодор Кръшков



Писмото от Върховна касационна прокуратура
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини