От х:

Днес в x:

Грък -евродепутат протестира пред Горубсо в Кърджали

Михаилис Тремополус

Евродепутатът Михаилис Тремополус протестира заедно с група български еколози пред сградата на Горубсо Кърджали срещу използването на инсталация за производство на злато с цианиди. Той е един от инициаторите от името на Групата на Зелените на Резолюцията за забрана на цианидите на Европейския парламент от 5 май 2010 г.

  Символичният протест протече мирно и без охрана от полицията. Демонстрантите издигнаха лозунги като: „Зелените: Искаме чиста Арда в България и Гърция”, ”Без цианиди в Арда и Марица”, ”Горубсо Кърджали-незаконна цианидна инсталация”.

 За медиите Михаилис Тремополус заяви, че ще отправи питане в Европарламента за замърсяването на околната среда  в Кърджали от ОЦК и Горубсо. Той вече и правил над 20 питания за екологични проблеми в страната ни.

 Ние зелените сме малка но силна група в Европейския парламент, подчерта госта. Той посочи, че еколозите имат 55 места в 736 членния Европарламент. Те не подкрепят сегашния състав на Еврокомисията защото не обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда.Жозе Мануел Барозу спъва и прилагането на Резолюцията за забрана на цианидите и нейното превръщане в задължителна европейска директива,заяви гостът.

  Михаилис Тремополус се срещна с кмета на община Кърджали Хасан Азис и представители на групите съветници в местния парламент. Той препоръча да се насърчават делата на граждани срещу замърсителите на града, като се искат обезщетения. Заради мръсна околна среда всеки четвърти в Европейския съюз се разболява от рак. Трябва да се бръкне в джоба на фирмите за да вземат мерки, сподели опит гостът. Той обаче не можа да даде примери от родината си Гърция.

Стана ясно , че община Кърджали е единствената в Европейския съюз, която съди фирма за замърсяване на околната среда и незаконно изграждане на инсталация за добив на злато с цианиди. Кметът Хасан Азис подчерта, че това е прецедент в страната ни, където апетитите към златотодобива са големи. Той показа на евродепутата снимки на местоположението на Горубсо и подчерта неговата непосредствена близост до жилищните сгради. Цианидът е реална заплаха за хората,отбеляза градоначалникът.

 Съветници връчиха на Михаилис Тремополс решението на общинския съвет, с което през 2009 г. се изисква фабриката на Горубсо да се изнесе извън града и да се използва за добив на злато технология, която не е цианидна.

  Съветничката от ДПС Бахар Палова подчерта, че Горубсо действа подмолно срещу общината и въпреки решението вече очаква комплексно разрешително за производството на злато с цианиди. Това ще стане до дни. Тези хора не се спират пред нищо, щом прокараха в Министерството на околната среда и водите доклада си по ОВОС без проблеми, заключи съветничката.

 Искаме да развиваме културен туризъм. Кой ще дойде тук, ако има цианиди. Представете си под Акропола фабрика за добив на злато с отрови, подчерта Дора Христова от СДС.

 Еколози съобщиха, че незаконна инсталация за добив на злато с цианиди е изградена в КЦМ –Пловдив и работи с мълчаливото съгласие на правителството.

Кърджали е отровен от ОЦК. Съдържанието на кадмий в телата ни е 80 пъти над допустимото. Сега искат да ни натресат и цианиди. Кърджали е пред екокатастрофа, заяви Бахар Палова.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини