От х:

Днес в x:

Грък -евродепутат протестира пред Горубсо в Кърджали

Михаилис Тремополус

Евродепутатът Михаилис Тремополус протестира заедно с група български еколози пред сградата на Горубсо Кърджали срещу използването на инсталация за производство на злато с цианиди. Той е един от инициаторите от името на Групата на Зелените на Резолюцията за забрана на цианидите на Европейския парламент от 5 май 2010 г.

  Символичният протест протече мирно и без охрана от полицията. Демонстрантите издигнаха лозунги като: „Зелените: Искаме чиста Арда в България и Гърция”, ”Без цианиди в Арда и Марица”, ”Горубсо Кърджали-незаконна цианидна инсталация”.

 За медиите Михаилис Тремополус заяви, че ще отправи питане в Европарламента за замърсяването на околната среда  в Кърджали от ОЦК и Горубсо. Той вече и правил над 20 питания за екологични проблеми в страната ни.

 Ние зелените сме малка но силна група в Европейския парламент, подчерта госта. Той посочи, че еколозите имат 55 места в 736 членния Европарламент. Те не подкрепят сегашния състав на Еврокомисията защото не обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда.Жозе Мануел Барозу спъва и прилагането на Резолюцията за забрана на цианидите и нейното превръщане в задължителна европейска директива,заяви гостът.

  Михаилис Тремополус се срещна с кмета на община Кърджали Хасан Азис и представители на групите съветници в местния парламент. Той препоръча да се насърчават делата на граждани срещу замърсителите на града, като се искат обезщетения. Заради мръсна околна среда всеки четвърти в Европейския съюз се разболява от рак. Трябва да се бръкне в джоба на фирмите за да вземат мерки, сподели опит гостът. Той обаче не можа да даде примери от родината си Гърция.

Стана ясно , че община Кърджали е единствената в Европейския съюз, която съди фирма за замърсяване на околната среда и незаконно изграждане на инсталация за добив на злато с цианиди. Кметът Хасан Азис подчерта, че това е прецедент в страната ни, където апетитите към златотодобива са големи. Той показа на евродепутата снимки на местоположението на Горубсо и подчерта неговата непосредствена близост до жилищните сгради. Цианидът е реална заплаха за хората,отбеляза градоначалникът.

 Съветници връчиха на Михаилис Тремополс решението на общинския съвет, с което през 2009 г. се изисква фабриката на Горубсо да се изнесе извън града и да се използва за добив на злато технология, която не е цианидна.

  Съветничката от ДПС Бахар Палова подчерта, че Горубсо действа подмолно срещу общината и въпреки решението вече очаква комплексно разрешително за производството на злато с цианиди. Това ще стане до дни. Тези хора не се спират пред нищо, щом прокараха в Министерството на околната среда и водите доклада си по ОВОС без проблеми, заключи съветничката.

 Искаме да развиваме културен туризъм. Кой ще дойде тук, ако има цианиди. Представете си под Акропола фабрика за добив на злато с отрови, подчерта Дора Христова от СДС.

 Еколози съобщиха, че незаконна инсталация за добив на злато с цианиди е изградена в КЦМ –Пловдив и работи с мълчаливото съгласие на правителството.

Кърджали е отровен от ОЦК. Съдържанието на кадмий в телата ни е 80 пъти над допустимото. Сега искат да ни натресат и цианиди. Кърджали е пред екокатастрофа, заяви Бахар Палова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини