От х:

Днес в x:

Мартеницата превзема света

Дървета Мартеници ще изгреят за първи път за празника на Баба Марта в различни градове по света. Инициативата за създаването им е на Проект Мартеница - неформално сдружение на български емигранти, които отправиха предизвикателство към сънародниците си по света да разпространят древната традиция на мартеничките по всички континенти. Целта на проекта е създаване на положителен имидж на България, имидж свързван с култура и традиции, както и възпитаване на младото поколение български емигранти в духа на традиционните български ценности, съобщава martenitza.org.

Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на българският художник от Стара Загора Mариян Миланов, който от 1992-ра година декорира дървета за първи март в централните части на големите български градове. Проект Мартеница в чужбина стартира в Бризбън - столицата на австралийския щат Куинсланд, където Асоциацията на българите в Куинсланд получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град Кембъл Нюман. Дървото Мартеница ще краси централния бризбънски площад "Крал Джордж".

Инициаторите на проекта създават уебсайт, на който ежедневно се добавят материали, снимки и информация на няколко езика за българската мартеница, както и за други първомартенски обичаи в съседни на България страни - Румъния, Гърция, Молдова, Македония и Албания. Обявен е и международен конкурс на тема: "Дърво Мартеница в моя град", в който могат да се включат участници от цял свят.

Амбицията на създателите на проекта е да съберат на електронната страница на Проект Мартеница статии и снимки, видео и аудио материали, които да послужат за база за създаване на документален филм за австралийската телевизия SBS и българската национална телевизия за древната традиция на мартениците и нейните съвременни измерения, с надеждата, че филмът ще ускори разпространението на традицията и утвърждаването на положителния имидж на България по света.

Веднага след Бризбън се вклюва в подготовката за свое Дърво Мартеница вторият по големина град на Нова Зеландия - Крайстчърч. За съжаление разрушителното земетресение, което порази града само седмица преди първи март не позволи проектът да се осъществи. Но българите в тежко пострадалия град не са изоставили намеренията си и се заканват все пак да украсят и поднесат Дървото Мартеница като дар на своите съграждани, като въплъщение на волята за живот и пожелания за бързо възстановяване веднага щом това стане възможно.

Въпреки трагедията на Крайстчърч Нова Зеландия няма да остане без свой Проект Мартеница. Организацията на българите в Окланд, най-големият град на страната, ще декорира дърво в Марлбъро Парк, в северната част на града. Край дървото ще се проведе също открит урок и работилница за мартенички, на които най-малките членове на общността ще научат за българските обичаи.

Само три дни преди денят на Баба Марта друг световен град получи разрешение да украси дърво в червените и бели пискюли на българската мартеница. Българите в Макао се готвят трескаво да реализират проекта си.

Разбира се, не остават назад и българските градове - Трявна също се готви да украси свое мартеническо дърво за да посрещне в бяло и червено месеца на пролетта.

За да следите динамиката на събитията по Проект Мартеница съвсем отблизо можете да се присъедините към Фейсбук групата Project Martenitza/Проект Мартеница.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини