От х:

Днес в x:

На пазара: "великденски" портокали от Гърция

Кунчо Илиев показва разликата-нормалния цвят за портокала е жълтия

Боядисани с червена боя портокали, внос от съседна Гърция, масово се продават на хасковския зеленчуков пазар. Вносът на цитруса е на 90 % от гръцко, останалото е от другите ни комшии-Турция. И те са „оцветени“. Същата е съдбата и на мандарините, лимоните, грейпфрутите, а според две възрастни жени „вапцани“ били и бананите, затова изглеждали идеално жълти.

Цитрусите се обработват с парафин и боя за да придобият търговски вид, обясни дългогодишният продавач Кунчо Илиев. И ни показа разликата между нормален портокал, със характерният му жълт цвят, и боядисан в оранжево такъв. Точици червената боя се вижда при внимателно вглеждане, а истинският тест е когато тръгнете да белите на ръка плодовете. Ръцете ви стават червени и то не от сока.

Според бай Кунчо, най „вапцаните“ портокали са с най-ниското качество. „Когато са 4-то качество, ги боядисват обилно и ги продават малко по евтино. Това са тия с най-тънката кора“ обясни Кунчо. Че боята попада в плода, попада, но едва ли е вредна, усъмни се хасковлията. В някои държави обаче тя е забранена. „В месото има оцветители, затова каймата стои червена в хладилника със седмици“ даде пример Кунчо. Оказа се че дълги години работил в бившия месокомбинат.

Според продавачи на хасковския пазар, хората не купуват жълтите портокали защото ги мислят за неузрели. Гръците ябълки също били третирани с боя, само че жълта. Всичко в името на търговския вид.

Какво плодове ядем и как се отразява „живописното“ изкуство на пресните плодове, вижте в нашия видеорепортаж

Всички портокалите на хасковския пазар са боядисани
Хората обаче ги предпочитат защото ги мислят за по зрели
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини