От х:

Днес в x:

ОбС отряза отвсякъде кмета Иванов

Методично и последователно Общинският съвет в Хасково отряза днес всички предложения на кмета Георги Иванов. Изключение от поголовната сеч направиха само няколко докладни записки, с които се одобряваха подробни устройствени планове. Те бяха гласувани наведнъж.

Касапницата започна още с приемането на дневния ред за сесията. От него отпаднаха двете предложения на кмета – за смъкване на цената на паркинга до XXI век, както и утвърждаване на списъка с имоти, с които общината да изплати задълженията си към няколко строителни фирми. Очакваното разцепление на мнозинството – поради факта, че сред тези фирми е и „Марчела“ на общинския съветник Златко Марчев, гласуващ с мнозинството, не се състоя. Нещо повече – Златко Марчев сам гласува това предложение да отпадне за следваща сесия. Съображенията бяха, че не са посочени цените на предлаганите срещу дълг имоти, както не е ясно на каква сума възлизат тези задължения, нито за каква извършена, но неплатена дейност става дума. Така тази докладна записка ще се разглежда заедно с общинския бюджет догодина.

Отхвърлено бе и предложението на градоначалника за промяна в числения състав на „Екопрогрес“. Идеята бе да се утвърдят 6 щата за банята в квартал „Република“.

Оттам нататък мнозинството набра скорост и набързо отхвърли протеста на кмета за скобите в Синята зона. По думите на самия Георги Иванов в интервю за Haskovo.net обаче вероятно ще последва обжалване в съда.

Отхвърлено бе (май по инерция) и предложението за продължаване на договора за безвъзмездно ползване на третия етаж на комплекс „Клокотница“ от Клуба на дейците на културата. Договорът им е изтекъл в края на септември.

Помолен за коментар в една от почивките, шефът на групата на ГЕРБ в ОбС Антон Иванов каза: „Знаем, че КДК Хасково отдава под наем кафенето, а по закон няма право да го прави, защото е сдружение с нестопанска цел. Досега общината си е затваряла очите. Не искаме да ликвидираме КДК. Решихме да им продължим договора само с една година, вместо с предложените 5, като през това време измислим как законосъобразно да подпомагаме Клуба на културните дейци. Уж се разбрахме така, но при гласуването цялото предложение бе отхвърлено. Опасявам се, че кметът сега ще ги изгони показно оттам, за да настрои културните среди срещу нас.“

Най-значимото решение, което бе взето днес, бе промяната в Наредбата за общинска собственост. С гласуваните промени вече ОбС поема контрола над търговете за продажба на общински имоти. Членовете на комисиите, както и председателят, ще се избират от ОбС, а кметът само формално ще ги назначава със своя заповед и то в деня на провеждане на търга.

От трибуната на ОбС Ирена Узунова обобщи станалото днес, макар и в началото на заседанието: „По закон политиката, общите насоки на развитие на общината се определят от Общинския съвет. Кметът само изпълнява решенията.“

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини