От х:

Днес в x:

Държавните таксови марки-възможност има, начин няма

Всеки гражданин може да заплаща в брой задълженията си към бюджета в съдилища, КАТ, НАП, НОИ, Агенцията по вписвания и други инситуции. Според разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от Закона за държавните такси същите се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Законът е от 1951 г.В него не е предвидено плащане чрез банков превод.

Практиката обаче е друга- държавните институции и съдилищата масово отказват плащането по този начин. То не е възможно, защото съществувалите по-рано каси са закрити. За сметка на това във всяко учреждение или близо да него има открит банков клон. Задълженията масово се погасяват чрез банкови преводи, което товари с допълнителна комисионна за превод. Има случай, в които таксата за банката дори надхвърля размера на задължението. Например свидетелството за съдимост е 5 лева, още три се плащат за превод. Според определение на Върховния административен съд плащанията през банкови клонове са напълно законни. Магистратите се позовават на наредба на министерски съвет, според която плащането през банка е вид плащане в брой, т.е. не е забранено от закона.

В КАТ и областната дирекция на МВР-Хасково също не ги приемат. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни причината за това по време на парламентарния контрол миналия петък. Няма законова възможност таксите за издаване на лични документи да се заплащат с държавни таксови марки. Плащането по този начин не може да бъде отчетено, защото е сключен договор с фирма. Постъпленията влизат по специална сметка, а когато се купят държавни таксови марки, парите отивали в държвния бюджет, обясни вътрешният министър.

Той допълни, че парите, събирани от такси, постъпват по отделна сметка за чужди средства на МВР. Те се ползват за погасяване на задължения към фирми изпълнители във връзка с придобиване на активи и ползването на услуги. Това ставало съгласно сключен договор, свързан с издаването на документи за самоличност. Тези средства се ползват за покриване на разходи по бюджета на МВР за съответната година.

Таксовите марки не са платежно средство по отношение на заплащането на държавни такси за издаване на лични документи от 1996 г. каза още Цветанов.

В НАП-Хасково касовите салони са закрити. Задълженията се погасяват само през банка. Съществува и възможност това да става по интернет. За това е необходим електронен подпис, който годишно срува около 80-90 лева. Използват го предимно от фирми и счетоводни къщи, защото не е по джоба на всеки гражданин.

В интервю за телевизия "Европа" от 16 юни тази година директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов казва, че държавните институции сами поставят в монополно положение банките, които ги обслужват. Те затварят касите, които са съществували години наред и на тяхно място настаняват банкови клонове. Склонен съм да мисля, че това не е свързано с някаква корупционна практика, а от чисто такъв дребнав интерес на институцията. Защото тя няма да плаща една заплата за касиер или охрана и вместо това може би получава наем от тази банка, да кажем, някакъв месечен за това, че ползва сградата, обяснява в интервюто Николов. Той допълва, че същото време щетите, които понасяме ние заради спестената една заплата или две, са огромни. Защото банките много сполучливо се възползват от тази ситуация и при нормална цена за превод около 1-1,50 лв. те започват с едни тарифи от 3,50 и нагоре, обяснява Николов.

По силата на сключен от Министерството на финансите договор с „Български пощи” ЕАД от тази година държавните таксови марки вече ще се продават в определени пощенски клонове. Пълният им списък е на Интернет страницата на Министерството на финансите на адрес www.minfin.bg. в раздел Административни услуги/Министерство на финансите. Държавните таксови марки са с номинал от 10 ст., 20 ст.,50 ст., 1 лв, 2 лв и 5 лв.

От Централна поща-Хасково обясниха, че ежедневно продават държавни таксови марки. Най-търсени били тези с номинал от 5 лв. Гражданите обаче ги купували за легализация на документи за чужбина. Държавни таксови марки са задължителни за всеки документ, върху който е необходим печат на някое министерство.

Хората често ги търсят, но за документи. Не знаят, че с тях могат да заплащат задълженията си към държавните институции, потвърди и пощенската служителка Антония Парашева.

Във Facebook има група Държавни такси и гербови марки. Създанена е от Тодор Бойчев, за който Haskovo.net писа. Хасковлията отказа да плаща комисионни на частни банките при погасяване на задължения към държавата. Опитите му да плати за шофьорска книжка в КАТ-Хасково с държавни таксови марки удрят на камък.

Христина Котларска

Антония Парашева показва държавните таксови марки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини