От х:

Днес в x:

Ваксините за нашите деца идват на 15-ти

Те идват.....

Ваксините Пентаксим и Симфлорикс ще пристигнат в Хасково най-късно на 15-ти ноември обещаха от Здравната инспекция. Оттам признаха за неритмичност на доставките, но заявиха че правят всичко възможно за обезпечаване на жизненонеобходимите ваксини. Пентаксима и Симфлорикса пазят новородените от общо 6 изключително опасни и смъртоносни болести-дифтерия, тетатанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца/пневмония менингити/ и пневмококи/менингити и тежки инфекции/. Поставят се от втория до 5-я месец едната и от 6-ти до 9-ти-втората.

„Забавянето няма да е фатално защото по лекарско предписание, ваксината може да бъде отложена до 6 месеца между 1-ва и 2-ра игла например“ поясни епидемиолог №1 на областта д-р Снежана Иванова. Двуседмечна пауза пък въобще не е опасна за изграждащия се имунитет. Често се случва детето да е болно или неразположено и лекарят да отлага имунизацията за следващия месец, даде пример д-р Иванова.

Предишната „пауза“ в доставките на ваксините обаче бе над 2 месеца и много родители избраха да си купят ваксините. Простата сметка показва че за трите дози Пентаксим се плащат 180 лева, а за трите Симфлорикс впечатляващите 420 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини