От х:

Днес в x:

Скелет на 8000 г. откриха край Добрич

Борис борисов и Веселина Миндова до неолитната находка

Скелет на 8000 години откриха археолози при разкопки край димитровградското село Добрич. Погребението е датирано приблизително в 6-тото хилядолетие преди Христа. Трупът е бил положен в ъгъла на неолитна сграда в така наречената поза „хокер”, характерна за погребенията в тази епоха. Става дума за млад, около 10-15 годишен човек, по мнението на антрополога проф. Цветан Минков, който бе повикан спешно на разкопките край Добрич.

На този терен от няколко сезона работи екип с ръководител доц. Борис Борисов. Археолозите проучваха средновековно селище от втората половина на 12 в. Миналото лято обаче се натъкнали и на неолитни жилища, което наложило присъствието и на специалист по тази епоха. Това е Веселина Миндова, която е заместник на доц. Борисов през този археологически сезон.

Днес екипът повика на терена специалисти от музея в Димитровград, за да решат какво да правят с древната находка. Археологическият сезон е на приключване, а следващ няма да има, поясни доц. Борисов. Идното лято там ще са багерите, защото се намира на трасето на автомагистрала „Марица”.

Скелетът е сравнително добре запазен, но при допир костите се разпадат на прах. При изваждането му от пръстта той със сигурност ще се разпадне. А от утре метеоролозите прогнозират валежи, така че още днес трябва да се вземе решение, допълни доц. Борисов.

Това лято във Враца пък бе извършена уникална операция по изваждане на най-стария човешки скелет по нашите земи, както го нарекоха тогава откривателите. Той също бе на около 8000 години. Неолитното погребение бе открито край врачанското село Отходен. През юли цялата гробна яма бе опакована с ленти от бинт и пластове гипс, като бе оформена своеобразна черупка. Така скелетът на 8000 години бе пренесен в музея.

След днешната находка димитровградското село Добрич също може да претендира за мястото, където е открит най-старият европеец.

Тодор Кръшков  

Скелетът е в поза "Хокер", характерна за неолитната епоха

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини