От х:

Днес в x:

Забраняват връщането на осиновени деца

Новият Кодекс за децата и семейството да забрани на осиновителите да връщат децата си. Това настоява пред работната група за изготвянето на закона шефът на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани. Според нея отказът предизвиква тежка психологическа травма у всяко хлапе и не бива да се допуска. В момента жена, която забременяла след много години опити, връща осиновеното си момиченце, за да се посвети изцяло на собственото си дете, разказва Шабани. Въпреки усилията на агенцията хлапето оставало силно травмирано и се нуждае от продължителна психологическа помощ, пише Монитор.

Според Офелия Кънева от Дирекция „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане случаите на разсиновяване са под десетина на година, но според всички социални работници те са недопустими по принцип. В същото време абсолютната забрана не може да отчита всички житейски случаи. Само преди 2 месеца съдът потвърди отказа на самотна майка, която гледа вече 10 години момиче. Тийнейджърката попаднала в лоша компания и започнала системно да пребива своята осиновителка, като често я връзвала с кабел, за да не бяга. Имаше реален риск за живота на жената, затова подкрепихме раздялата им, коментира Офелия Кънева.

Най-често семейства изоставят осиновените заради собствени деца, но понякога го правят дори заради имотни делби. Спор за къща накара двойка да се откаже от 30 г. осиновен син, разказва тя.

Според правосъдния зам.-министър Даниела Машева сред международните осиновявания подобни случаи има малко. Наскоро гъркиня без видима причина върна 5-годишно дете от дома в с. Дрен, но делото там все още не е приключило.

Досега се гледаше най-добрият интерес на детето, в бъдещия кодекс обаче ще се зачита интересът и на семейството, твърди Офелия Кънева от АСП. Сега отделите за закрила на детето работят с 36 нормативни акта едновременно, с промяната се надяват те да останат до десетина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини