От х:

Днес в x:

Германия ни пуска да работим по 6 месеца. Преглед на националния печат

„24 часа": Гражданка иска да се освободи от ЕГН, съди държавата

Съдия по вписванията заведе безпрецедентно дело срещу задължителното за всеки ЕГН. Номерирането на личността уронва честта и достойнството, гарантирани в конституцията, смята Здравка Велинова. Тя припомня, че след Втората световна война номерирането на хора е обявено за престъпление без давност.

Процесът на съдия Велинова срещу егенетата ще се гледа на 13 октомври във Върховния административен съд.

Велинова, която е вярваща православна християнка, вижда в насилственото номериране посегателство срещу нейната личност и Божия закон. И други вярващи правят административни опити да се откажат от своето ЕГН. Едни пишат до омбудсмана, други до патриарха.

"Отказвам се от присвоения ми от вашата служба единен граждански номер и не желая по никакъв начин той да се свързва с моята личност. Подчертавам, че не се отказвам от реалната информация, вписана в регистрите за мен, а именно: Име: Здравка Дамянова Велинова. Родена на 1 юни 1957 г. в София." Така пише в декларацията си до ГД ГРАО, която тъжителката изпраща на 1 март тази година.

 

„24 часа": Босът на Килърите хванат преди 7 г., скрили делото

- Министър Цветанов, защо за тартора на Килърите Петър Стоянов-Сумиста се оказва, че от години се занимава с рекет, взривове, после и убийства, а не е бил сериозно разследван?

- Задълбоченият анализ на информацията за всеки един от арестуваните ни разкри, че през 2003 г. Сумиста е бил задържан с кола с пренабити номера, в тази кола е имало боен пистолет, скрит в черна маска с прорезни отвори за очите. При ДНК-анализа, който е направен, е установено, че тази маска е била нахлузена на главата на Сумиста. Това дело е образувано през 2003 г., а едва през 2007 г. е внесено с обвинителен акт в Софийския районен съд, а до края на 2010 г. никой не знае защо изобщо не е гледано такова елементарно дело за незаконен пистолет.Това, което е важно в случая, е, че в момента адвокатите на Сумиста навсякъде пледират, че клиентът им е с чисто съдебно минало.

- Има ли вероятност при ареста през 2003 г. Сумиста да е подготвял друго убийство?

- Всичко е възможно. В началото тези хора са се занимавали с рекет, обири и т.н. Нали не си представяте, че с боен пистолет и с маска на главата ще правиш нещо добро за обществото.

 

„Труд": Нов стандарт - виното само от грозде

Нов регламент, според който вино ще може да се прави само от грозде, обмисля земеделското министерство.

"Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино", заяви пред "Труд" агроминистърът Мирослав Найденов, който даде днес старт на гроздобера в Харманли.

Министърът уточни, че не става дума за стандарт, а за регламент по аналогия с млечните продукти. При тях, ако сиренето съдържа палмово масло, не може да бъде наричано сирене, а се продава под друго наименование.

България иска да защити пред Брюксел гроздовата ракия като национален продукт, съобщи още Найденов. Ако това стане, акцизът за напитката ще бъде преференциален - наполовина от сегашните 4,40 лв./литър. За целта трябва да убедим ЕС, че произвеждаме ракия преди останалите държави от региона, които също ползват наименованието.

Агроминистерството обмисля мерки срещу виното менте. "Виното трябва да се прави от грозде. Ако е от спирт и есенции, да го кръщават както искат, но не и вино", заяви агроминистърът Мирослав Найденов при стартирането на гроздобера в харманлийската винарна "Тера Тангра".

 

„Труд": На царя чипът му е натъпкан с шишарки

- Вече над 1 г. ГЕРБ управлява с правителство на малцинството, а още не е внасян вот на недоверие. Случвало ли се е досега опозицията да не може да се разбере, г-н Кошлуков?

 - И двете неща не са се случвали. За 20 г. не е имало правителство на малцинството. И мисля, че не е имало случай толкова време да няма внесен вот. Това показва уникална сталбилност и подкрепа на ГЕРБ. И при царя, и при Костов, и при Станишев опозицията винаги си е внасяла вот, независимо дали някой има конгрес, както сега предстои на БСП.

Вотът е за дебати, за разискване на проблем - дори да е обречен предварително, както винаги. Но при вот се чуват неща, на които иначе не се обръща внимание в информационния поток. Сега обаче опозицията е легнала по корем пред ГЕРБ и не може да организира дори един вот, за да покаже поне мускули.

 - Как виждате парламента отвън? Докато бяхте в него, дебатите бяха интересни. Сега ГЕРБ сякаш тъне в мълчание.

- То е въпрос до депутата - ако човек иска, може да се подготви по законите. Ако не разбираш от закона за пчелите, има кой да ти го обясни. Може би депутатите са по-неуки. А от друга страна, Бойко Борисов и кабинетът са прекалено силни. При нас имаше един цар, който мълчеше, и се говореше в парламента. След това имаше един Станишев, който само правеше компромиси. Докато Бойко има силна риторика - не му пука. Прави това, което поиска, и си носи отговорността. Не се крие зад коалиции или други съображения. Дори коригира министрите си в движение.

 

„Стандарт": Депутатите гласуват само 5 дни в месеца

Парламентът да заседава само една седмица в месеца, но от 9,30 до 16,30 ч. Това предлага зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов. Герберът обаче веднага уточни, че това е личното му мнение. Той предлага другите две седмици депутатите да коват нови закони в комисии и да доизкусуряват документи. "Четвъртата седмица избраниците могат да са по региони", допълни Анастасов. Той е поръчал още на 1 септември на четиримата зам.-председатели на парламента да сондират мненията на групите си и до 15 октомври да му ги предадат. Тогава ще се организира широка дискусия за промените в правилника на Народното събрание. "Детайлите трябва да се изпипат, защото ако се промени редът за работа, това ще се отрази и на работното време на администрацията", обясни Анастасов.

По думите му една седмица среща с избирателите по региони ще спести пари за транспорт от бюджета на парламента. За първото шестмесечие на 2010 г. за бензин са похарчени малко под половината от планираните пари.

Според Анастасов парламентарният контрол на министри трябва да е в четвъртък или петък. В понеделник и вторник има заседания на европейските институции, в сряда - на кабинета и затова не е удачно.

„Стандарт": Кметица завлече половин милион

Дори и от най-бедната община може да се открадне половин милион. Това доказа кметицата на Ракитово Емилия Еленкова. Тя е пръснала 333 870 лв. за книги през миналата година. И понеже томчетата вероятно не са стигнали, до 21 юли т.г. Еленкова е напазарувала четива за още 133 бона.

Жаждата за просвета е похвална, но лошото е, че никой не е видял книгите. Общината няма библиотека.

Шефът на читалището също не е получил дори едно томче. Голямото четене всъщност е голямото източване, твърдят общинските съветници на Ракитово. Те разкриха и други далавери на Еленкова. По техни данни през последната година и половина на граждански договор в общината фиктивно са назначени 300 служители, които са прибрали 700 бона. Това са мъртви души, категоричен е шефът на местния парламент Никола Бързаков.

„Монитор": Германия ни пуска да работим по 6 месеца

Германия отваря за по половин година трудовия си пазар за българите в няколко сектора. Министерството на труда вече е било информирано за промяната и от януари всеки българин ще може спокойно да си търси там работа в селското стопанство, туризма и услугите, обяви вчера социалният министър Тотю Младенов. До момента тези сектори бяха достъпни за българите единствено чрез посредничеството на Агенцията по заетостта, но същевременно в тях е и най-голямото търсене на работници.

„Монитор": Софийският транспорт става 2 в 1

Закриват линия 84, разреждат автобусите до „Младост" от октомври.

Маршрутите на няколко двойки автобусни линии в столицата ще бъдат слети в началото на октомври. Половината от рейсовете ще бъдат спрени, а останалите ще возят по маршрут 2 в 1, научи „Монитор". Оптимизацията на схемата на движение се налага заради тежкото финансово състояние на градския транспорт и отлива на пътници по част от линиите. Миналата седмица стана ясно, че до края на годината автобусите, трамваите и тролеите ще се издържат с 15 млн. лева заем.

 

„Монитор": Борисов договаря инвестиции за милиарди в САЩ

Сънят на червените депутати е най-скъп. Това става ясно от справка за изплатените командировъчни в страната на народните представители у нас за периода от 14 юли 2009 г. - 30 юни т.г., която бе предоставена на „Монитор" от Народното събрание по закона за достъп до обществена информация.

Общо депутатите са похарчили 1 409 771 лева за квартири, самолетни и автобусни билети и за гориво за собствените им автомобили. В сумата влизат и дневните за командировките в страната.

Според справката червените депутати Антон Кутев и Георги Анастасов се оказват най-скъпи на спането. Те са отсядали в хотели за съответно 4936 лв. и 5521 лв.  Кутев, който е и народен представител от Силистра, е изгорил по пътищата бензин за 6235 лв.,

а Анастасов, който е избраник от Плевен - за 3059 лв. Той обаче отделно е ползвал и самолетни билети за 577 лева.

 

„Сега": ГЕРБ официално въвежда доплащане в болниците

За да излекува здравеопазването до 2015 г., ГЕРБ смята да натовари още финансово гражданите. В "Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010 - 2015 г." е записано, че ще се въведе официално доплащане на разликата между цените на болниците и на здравната каса. Документът е подготвен от здравното министерство и ще се обсъжда утре в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Една от основните цели на заложената реформа е намаляването на разходите в болниците. Целта на реформата е през 2012 г. хоспитализациите там да паднат с 600 000 - от 1 850 000 на 1 250 000, или от 6.55 приети на 1000 души на 3.5 на 1000. Един от начините тя да бъде постигната е именно доплащането. Промяната ще бъде регламентирана с промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Според концепцията до следващия месец министерството на финансите трябва да направи остойностяване на медицинските услуги. От него пък трябва да стане ясно какви са реалните цени на лечението и вероятно - колко трябва да се доплаща от болните. За подобно остойностяване се говори от една година и първоначално то трябваше да е станало факт през пролетта на 2010 г.

 

„Дневник": Туризмът с най-голям ръст на задължителните заплати

Поне 1.3 млн. души от догодина ще получават по-високи официални заплати. Работодателите и синдикатите се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година. В останалите 44 сектора не беше постигнато съгласие и министерството на труда служебно ще определи с колко да се вдигнат праговете, които играят ролята на задължителни минимални заплати.

За пръв път синдикатите и работодателите се договарят за толкова малко отрасли. Причината е, че бизнесът е против административно повишаване на възнагражденията, защото, освен че изкуствено се увеличават разходите за служители с ниска квалификация и производителност, в крайна сметка ще нарасне и делът на сивата икономика. Според профсъюзите и министерството пък ефектът ще е точно обратен.

Секторите, в които догодина ще има ръст, са с традиционно ниски заплати - туризъм, търговия на дребно, производство на хартия. Работодателите са се съгласили с повишението, за да излязат "на светло" поне част от възнагражденията, които сега се плащат "под масата" и така се създава нелоялна конкуренция. Така от догодина нито един хотел или ресторант няма да може да наеме управител за по-малко от 800 лв., като средното увеличение в туризма е с 12.5% - най-голямото сред всички сектори.

 

„Дума": Нов стандарт за виното и ракията

В момента се работи по промените в Закона за виното. Като администрация и държава имаме амбицията това, което се намира в бутилките, да е вино от грозде, посочи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Харманли, където откри гроздобера.

"Стандарт за виното ще има, а в момента се опитваме да убедим Европейската комисия за българската ракия, че е национален продукт", каза още Найденов. Ако България успее да регистрира гроздовата ракия като национален продукт, може да падне акцизът й с 50%. По думите на министъра поне 25% от ракията, която правим, трябва да бъде от винен дестилат, за да успеем да убедим ЕК, че е национален продукт. В момента на пазара у нас ракията, която се предлага, е 10% от винен дестилат, а останалата от житен, на която пише, че е спиртна напитка.

"Стандартите гарантират качество. Най-важното е ние да не позволяваме в бутилките да има нещо, което би увредило здравето", каза министърът.

"Имаме амбиции - както слагаме ред по отношение на храните, така да стане и с виното, защото то е част от трапезата. Виждате какви усилия полагаме в момента да сложим ред в това, което слагаме на масата - млечни и месни продукти, хляб", каза още Найденов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини