От х:

Днес в x:

Кметът дари противотанково оръдие на децата от Кърджали

Кметът на Кърджали Хасан Азис  подари „Звероукротител” на учениците от Кърджали. Децата ще могат да се запознаят с най-мощното противотанково оръдие, създадено за унищожение на немските бронирани машини „Тигър”  и „Пантера” през Втората световна война. От „Звероукротителя” в страната има едва 8 бройки. Оръдието е експонирано в Националния ученически център за военно обучение и спасителни дейности в село Широко поле, Кърджалийско. Там се обучават ученици от цялата община.

„Звероукротителя” е произведен през 1945 г. в бившия Съветски съюз. Той е бил на въоръжение в българската армия до 1950 г. Докаран е в Широко поле от Велико Търново.

Дарението е се прави днес, когато е Световният ден на мира, честван от ООН. По традиция на този ден освен дарения,  се правят изложби и спортни прояви.

Нека „Звероукротителя” да остане вечен музеен експонат и да напомня на ветераните от войните и децата ни за жертвите от човешкото безумие. Сега основната заплаха е тероризма и ние трябва да се изправим срещу него с толерантност, каза в словото си кмета Хасан Азис. Той посочи, че вече ще се създаде традиция Световния ден на мира да се чества в лагера.

Хасан Азис и Минчо Гумаров дадоха обяд за ветерани, деца и гости. Той се състоеше от войнишка боб чорба и ушаф. Туршията бе лично закупена от градоначалника. Той разсипа и фасула.

Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини