От х:

Днес в x:

Енергото пък се пробва: Отчитане на 6 месеца

Само половин година след като беше отменено тримесечното отчитане, Енергото се пробва пак да лансира тази практика, скъсала нервите на българите. Отчитане на електромерите на 3 месеца, а защо не и на 6 месеца, поиска регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Ян Вавера, предаде АСН.

"По-добре е да преминем на режим на тримесечно или шестмесечно отчитане, но този път да го правим без грешки", заяви той. Вавера посочи като пример, че в много европейски страни показанията на измервателните уреди се засичат на по-голям период от време, като в Чехия той дори е 12 месеца.

Шефът на ЧЕЗ заяви, че отчитането на електромерите всеки месец носи на компанията допълнителни разходи в размер на 10 млн. лв. годишно. Тези пари могат да се спестят и да се инвестират в поддръжка на инфраструктурата и подобряване на качеството на обслужване. В същото време едномесечното отчитане носи преимущество на потребителите, като така се следи редовно състоянието на електромера им, смята още Вавера.

От думите му обаче автоматично става ясно и за появата на нов проблем при евентуално по-рядко посещение на инкасаторите. Ако в даден момент електромерът бъде засечен и скоро след това той се развали, не става ясно каква сметка за ток ще получи абонатът, ако повредата бъде установена след близо половин година, питат се гражданите.

Днес ЧЕЗ даде старт на проект за подмяна на 110-киловолтов кабел, който захранва с ток шест столични квартала. Инвестицията е за 2,5 млн. лв. и се налага след опит за кражба през май.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини