От х:

Днес в x:

Висши чиновници под мерника на „Кушлев". Преглед на националния печат

„Труд": Първанов: Не е зле да има и един субект

"В държава, в която премиерът се опитва да превърне осем милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има и един политически субект, да има алтернативна визия и политика."
Така президентът Георги Първанов коментира вчера в Стара Загора твърдението на премиера Бойко Борисов от неделя, че вече не е държавен глава, а политически субект (намеквайки, че готви свой обществен проект - б.р.).
"Не мисля да отговарям до безкрай на такива закачки", каза Първанов и добави, че те са извън необходимия за страната дебат. "По-важно е да се дебатират реалните проблеми като тези в здравеопазването, как ще решим финансовите си проблеми чрез бюджет 2011-а, реформата в социалните сфери в т.ч. и на пенсионната", смята държавният глава.

"Дума": Сергей Станишев: Чалга мисленето роди чалга-политици

Чалга-културата в България роди свои представители на всички нива в политиката. Това заключение направи лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за днешните управляващи. Той имаше среща вчера с млади политици и бъдещи лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Станишев сподели пред младите си гости, че на социалистите в момента им е изключително трудно да привлекат вниманието на обществото към важните проблеми. "Нивото на политическо мислене е паднало много, много ниско, до т. нар. "чалга-политика". Има такъв музикален стил, той е много прост и популярен. Хората харесват чалгата и този вид политици, които им дават прости обяснения и говорят на уличен език", заяви бившият премиер. Според Станишев и преди сегашното правителство в българската политика е имало чалга, но в момента този процес все повече се задълбочава.

„Стандарт": Цветанов: Арестът е най-сигурното място

Арестът е едно от най-сигурните места. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира слуховете, че бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е бил пребит в ареста. МВР шефът допълни, че униформените ще гарантират сигурността на Октопода.
Междувременно шефът на затворите Петър Василев съобщи вчера, че Алексей Петров е колабирал два пъти за час в неделя сутринта. "Той тръгнал към тоалетната и се строполил на земята. Тогава от удара обелил носа си", обясни Василев. Час по-късно чрез адвокатката си самият Алексей Петров изказа благодарност на лекарите, които му спасили живота. Въпреки това защитничката му от Плевен Иванка Славчева отново направи изявление, в което този път обясни, че е възможно в кръвта на Петров чрез системата в болницата да се вливат психотропни вещества. Според нея бившият съветник бил поставен на системи, чието съдържание не е известно.

„Новинар": Без кандидати на тайния търг за „Кремиковци"

Нито една компания не се яви на първия таен търг за продажбата на металургичния комбинат „Кремиковци", съобщи синдикът на предприятието Цветан Банков. Следващата стъпка е, че ще преминем към нова продажба съгласно Търговския закон чрез търг с явно наддаване с начална цена 80 процента от оценката, която е 565 млн. лв., обясни Банков. Идеята е новата продажба да се проведе до два месеца.
Синдикът съобщи, че за последната година и половина са направени 40 огледа на производствената площадка на комбината.

„Новинар": ЧЕЗ иска кражбата на кабели да се наказва със затвор

Електрическите кабели и ел. съоръженията да влязат в списъка с обекти от национално значение. Това предлагат от ЧЕЗ България. Причината за тяхното искане е постоянната кражба на кабели, което по думите на шефа на дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" Росен Йорданов застрашава сигурността на страната.
„В момента, когато един крадец открадне материал за 100 лв., ще го подведат под отговорност за 100 лв. или някой ще прецени, че това е нещо дребно и маловажно, и ще го пуснат на свобода. Именно това нещо не ги спира да крадат. Когато обаче самото деяние стане посегателство върху националната сигурност и крадецът, отрязал кабела, бъде вкаран в затвора за няколко години, следващият ще се замисли дали да посегне на съоръжение, което нанася вреда на страната и на столицата", добави той.

„24 Часа": Висши чиновници под мерника на „Кушлев"

Правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че комисията „Кушлев" ще проверява и висши държавни служители, при това преди да им е повдигнато обвинение.
Комисията ще прави проверки в случаи, в които служителите не са декларирали всичко или има несъответствие в декларациите им. Това сподели пред БГНЕС министърът на правосъдието след като се срещна с представители на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия).

„Новинар": Роднини се "облажили" покрай кърджалийския театър

Сериозни нарушения откриха от Министерството на културата в театър „Кадрие Лятифова" в Кърджали. Ведомството на Вежди Рашидов публикува резюме от одита на театъра за периода 2008-2010 г. Според министерството 13 950 лева от касата на театъра са изплатени за частен имот, ползван от бившия директор Орхан Таир и семейството му. Непълнолетният син на Таир получавал заплата, без да е доказано, че е участвал в постановки.
Директорът назначил на работа и съпругата си. От МК твърдят, че за периода на проверката няма отчетни документи за извършената работа по нито един от сключените граждански договори. Не се е водела и отчетност за получените и продадени входни билети. Така билети на стойност 41 012, 50 лв. не са заведени по съответната счетоводна сметка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини