От х:

Днес в x:

Пастор иска публично да гори Корана в САЩ

Религиозни лидери осъдиха "антиислямската истерия" в САЩ, и по-конкретно намеренията на църква в щата Флорида да изгори копия от свещения за мюсюлманите Коран на 11 септември, годишнината от атентатите срещу Световния търговски център, предаде "Ройтерс".

Християнски, ислямски и еврейски духовни водачи осъдиха и "крайният фанатизъм" срещу мюсюлманите в САЩ, който се разрази след обявяването на планове за строеж на джамия в Ню Йорк, близо до мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световният търговски център.

Пастор Тери Джоунс, който оглавява малката независима църква във Флорида и който обяви плановете си да изгори Корана, казва, че иска да "представи исляма като жестока и репресивна религия“.

Намеренията на пастор Джоунс вече предизвикаха протести в афганистанската столица Кабул. Стотици афганистанци, предимно студенти от религиони училища, се събраха пред джамията Милад ул-Наби и скандираха "смърт за Америка".

Ген. Дейвид Петреъс, командващият на международните войски в Афганистан заяви в изявление, че изгарянето на Корана може да застраши живота на войниците и да попречи на цялостните усилия за стабилизиране на ситуацията в Афганистан.

"Именно до такъв вид действия прибягват талибаните, които могат да причинят значителни проблеми не само тук, но и навсякъде по света, където сме свързани с ислямска общност", пише още в изявлението на ген. Петреъс.

Администрацията на президента Барак Обама заяви, че осъжда планираното изгаряне на Корана, а говорителят на държавния департамент Филип Краули определи намерението като "неамериканско".

Плановете на пастор Джоунс бяха осъдени и от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и от генералния секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини