От х:

Днес в x:

Младите лекари в Кърджали бягат към Босфора

Младите лекари в кърджалийската многопрофилна болница „Атанас Дафофски” трескаво попълват документи за работа в Турция. Повечето от дипломираните през последните десет години доктори са етнически турци. Някои от тях имат и апартаменти в Истанбул и Бурса.

Причината медиците да желаят да напуснат болницата са орязаните им заплати. Заради кризата в здравеопазването и осакатените бюджети възнагражденията в здравното заведение са намалени с до 40 на сто. Един лекар с 30 годишен стаж взима 500 лева заплата. Всякакви бонуси са орязани.

Освен лекари, медицинските сестри също гледат към Босфора. Заплатите им в болницата за 20 години стаж са едва 340 лева.

Има отделения в които средставата са намалени с една трета. Лекарите негодуват, че не могат да лекуват пациентите си. Настояват те да си носят консумативи и лекарства.

Доктори споделят, че парите на болниците в областта са орязани общо с над 40 %. От март насам всеки месец са кълцани по 20 на сто. За юни процентът е 35. Шефовете на болници са принудени да подпишат, че са съгласни за август парите да са с 36 % по малко.

Според данни на Българскияя лекърски съюз делегираните бюджети на болниците в Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград ще бъдат изчерпани в средата на месеца. Много медици в малките болници са в неплатен отпуск поради липсата на заплати.

Принуждават ни да въведем отново доплащането за сметка на пациентите. Това вече се прави в много софийски болници. В университетските здравни заведения за избор на екип се броят сериозни суми. Доплаща се за качествени консумативи. Правят се и дарения, споделят медици от Кърджали. Все още тази практика не се е въвела в областните и общински болници, но орязването на парите за здравеопазване ще я наложи.

Лекарите в Кърджали са готови да протестират, ако премиерът Бойко Борисов не изпълни обещанието си да запази парите за здравеопазване за тази година, такива каквито бяха и през миналата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини