От х:

Днес в x:

Полски стопаджии: Българските шофьори са неучтиви

Томаш и Аня по пътищата на България

Българските шофьори не спират на стоп и са много неучтиви в движението си по пътя. Това единодушно заяви двойка полски студенти Аня и Томаш, които пресичат страната ни на стоп, като част от импровизирано пътешествие из Европа и Близкия изток. 24-годишните младежи от Гданск решили да попътуват това лято, но при липса на пари тръгнали на стоп и пеш. Маршрута им е повече от амбициозен-Полша, Чехия, Австрия, Сърбия България, Турция и Армения. По първоначален план, връщането в родината трябвало да е през Армения и Украйна, но някой ги предупредил, че в бившата съветска република събирали много такси. Какви точно такси, Аня и Томаш не знаеха, но понеже нямали пари решили след турско да потеглят обратно. Най-проблематичната част от маршрута им е именно България.

„Изобщо не спират на стоп. Досега са ни качвали сърби, немци и много, ама много турци. Местните шофьори не стига че не спират, но и не пазят пешеходеца на пътя“ разочарована е Аня. Не били редки случаите когато водачите умишлено ускорявали щом видят протегнатия палец. Според двамата, из цяла Европа при вида на стопаджия скоростта се намаля, дори и шофьора да няма намерение да спре. Иначе двойката нямаше забележки към хората, никой не ги закачал. Случвало се да ги гледат странно и да им се присмиват, но толкова. Спят на палатки сред природата, но не са ставали жертва на обири. „Хората тук не знаят нито английски, нито полски. Така че трудно бе да се разберем“ допълва Томаш. Защо не руски? „Не говорим!“ лаконично, но много категорично отвърна двойката.

По-голямата част от маршрута им бил пеш, защото родните шофьори не спирали

Първата приятна изненада в круиза из страната ни поляците срещнаха на излизане-безплатни бутилки минерална вода. Те бяха осигурени от Българския червен кръст и турския червен полумесец по съвместен проект за облагородяване на българо-турската граница от двете страни. Освен напитките, на минаващите границата се предлага при нужда и безплатна квалифицирана медицинска помощ в новоразкрити медицински пунктове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини