От х:

Днес в x:

45 хасковлии емигрират в чужбина

Все повече хасковлии напускат страната за дълъг период от време

45 жители на област Хасково са поискали от началото на годината досега да бъдат освободени от плащане на здравно-осигурителни вноски, заради излизане в чужбина за дълъг период от време. Те са декларирали че ще бъдат извън България поне 183 дни през една календарна година. Практиката показва, че повечето които правят тази стъпка се установяват за продължително време в чужбина и нямат намерение да се връщат в България, поне не и в близко бъдеще.

Заявление за освобождаване от плащане на здравни вноски може да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Задължителното условие е датата на подаване на заявлението за освобождаване от здравни вноски да предхожда излизането от България.

За да се възстановят здравно-осигурителни права при връщане в България, в НАП се подава друго заявление – за завръщане. Към него се добавят и документи, които доказват, че сте били в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, например копие от задграничен паспорт, удостоверение от областна дирекция на Полицията, документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български и други.

Здравно-осигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина. Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България. Ако българите, които са били зад граница искат веднага да възстановят своите здравни права, то те трябва да платят еднократно 12 здравни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. През 2010 година това са 12 вноски по 16,80 лв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини