От х:

Днес в x:

Българите са най-киселите хора в Европа. Преглед н националния печат

"Труд": Зам.-министър от ДПС подписва за газа, без да чете

 Бившият зам.-министър на енергетиката Валентин Иванов от кабинета "Станишев" е подписал договор с "Газпром", без да го е чел!

Става дума не за формален контракт, а за прословутия меморандум от 18 декември 2006 г. с руския гигант, вдигащ постепенно цените за България.

Това се вижда от писмени обяснения на Валентин Иванов пред ДАНС. Думите на зам.-министъра от квотата на ДПС в тройната коалиция са преразказани в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) от 25 юни т. г. От документа на обвинението, парафиран от прокурор Антон Стефанов, става ясно, че няма основание за завеждане на досъдебно производство срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров.

"Новинар": Българите са най-киселите хора в Европа

Българинът е абсолютен рекордьор по негативизъм, сочат данните от мащабно проучване на ценностите на европейците, проведено по линия на европейския изследователски проект European social survey. Мрачната статистика бе представена от доц. д-р Марин Паунов по време на премиерата на книгата „Ценностите на българите.

Съвременен портрет на европейски фон", която обобщава резултатите от изследването, обхванало 43 000 души от 21 страни. Оказва се още, че спрямо останалите жители на континента сме шампиони по недоверие и недоволство - не одобряваме образованието, здравеопазването, държавните институции, дори демокрацията, при която живеем. В същото време обаче българите ценят традицията и са привързани към статуквото - най-много от всичко държат на сигурността и най-малко от всички европейци са склонни да приемат каквато и да било форма на промяна.

"Монитор": Данъците във фризера и догодина

И догодина няма да се вдигат данъците, заяви премиерът Бойко Борисов вчера по bTV. Също така той бе категоричен, че няма да се прави още една актуализация на бюджета през тази година. Според премиера първата година от управлението на ГЕРБ е пълен и безапелационен успех, защото не са пипани пенсиите и данъците в страната, България има от един най-малките дефицити в ЕС, а парите по еврофондовете са били пуснати на 100%

Освен това кабинетът е изпълнил обещанието, дадено от правителството на БСП за вдигане на пенсиите от 1 юли 2009 г., за което са били необходими допълнително 900 млн. лева, непредвидени в бюджета.

"Стандарт": Филми и диети в ремонта на бюджета

Загриженост за родното кино и асоциации с диети ознаменуваха дебата по приемане на второ четене на актуализацията на бюджета. "Тлъстините, оставени от предишния кабинет, от 8 млрд. лв. с тази актуализация ще отидат към 4,5 млрд. По топенето на тлъстините, които са наследство, доста добре се справя кабинетът. Защото днес кабинетът си залага мързелива приходна част", каза Михаил Миков от БСП. Асен Агов от Синята коалиция обаче му отговори, че тлъстината е нездравословна - и за човешкото тяло, и за държавата. Мартин Димитров пък сравни актуализацията на бюджета с пир насред криза.

"Труд": Георги Първанов: По-малко съвети от посланици

"Бих посъветвал посланиците у нас по-малко да дават съвети, които засягат вътрешнополитически проблеми. Ако все пак дипломатите на великите сили имат идеи, нека да не се ограничават само със съвети, а и с ясна подкрепа." Това заяви снощи във Велико Търново президентът Георги Първанов.

По повод призива на американския посланик Джеймс Уорлик за пълна прозрачност по енергийните проекти държавният глава отсече, че има такава прозрачност. Но държавниците ни дължат обяснение не на посланиците, а на българския народ, който потребява газ, каза Първанов.

"24 часа": Алексей: Искат да скрият истината

"Засекретиха делото, за да не излезе истината наяве, а тя е само една", провикна се на излизане от съдебната зала вчера Алексей Петров, охраняван от четирима полицаи.

Бившият съветник в ДАНС поиска за пореден път да бъде пуснат от ареста, но Софийският градски съд постанови той да остане в ареста. Мярката ще бъда обжалвана на 15 юли пред Софийския апелативен съд.

Делото срещу Петров се забули в тайна, след като съдия Емилия Колева от Софийския градски съд отказа да го гледа публично, но не обяви мотиви за това. Според запознати причина са нови секретни материали, приложени по делото късно в сряда.

"Новинар": Служител в консулството ни в Истанбул задържан за дрога

Рафет Юсеин, който е технически служител на българското генерално консулство в Истанбул е задържан при акция на истанбулската дирекция за сигурност по подозрение в търговия с дрога и участието в организирана група. Освен него по време на операцията са арестувани и Али Молла и Мехметали Молла. Съдът в Истанбул им наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

"24 часа": Свалят 99 GSM антени близо до деца и болни

Пловдив е първият град, който започва масово да сваля GSM антени заради недоволство.

Хората се оплакват, че от тях им се вие свят, обясни вчера кметът Славчо Атанасов. Той подписа заповед за премахване на 99 станции на мобилните оператори и разпореди да ги свалят, защото са на по-малко от 300 метра от детски градини, училища и болници.

"Стандарт": Борисов проверява съседите си в Бояна

Любимата на много митничари ул. "Секвоя" в столичния кв. Бояна може да попадне скоро под ударите на комисията "Кушлев". Премиерът Бойко Борисов призова вчера звеното за отнемане на незаконно придобито имущество да започне проверка на всички къщи на улицата. На нея са разположени и правителствените вили, в които живеят Борисов и президентът Георги Първанов.
"Въобще там всичките къщи на тази улица Кушлев трябва да ги провери", заяви премиерът пред bTV. Така той коментира скандала около депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини