От х:

Днес в x:

Родното море по-евтино от комшийското

Най-изгодно в пика на лятото и при записвания в последния момент се почива в България. Цените в южните ни съседки въпреки кризата в Гърция и многото екстри, които предлага Турция, остават по-високи от родния пазар. При сравнение на хотелите от висока категория различията стават най-осезаеми, пише Монитор.

Най-евтината почивка в Гърция за пика на сезона, като пътувате със собствен автомобил, започва от 31 евро на човек на вечер без включена закуска и на базата на двузвезден хотел на такова разстояние от морето, че задължително трябва да използвате кола, за да стигнете до плажа. На платения паркинг ще дадете между 2-4 евро на час, до 20 евро за цял ден. При тризвездно настаняване на Халкидики например, ако сте пътували със собствен транспорт, цената на стая за хотел тип „семейна къща" е от 42 евро на човек в двойна стая. Прехраната е изцяло за сметка на туриста. Така, ако се храни само с дюнери и пие минерална вода, човек ще плати между 18-20 евро на ден. Храната в ресторант и при пълно меню прави сметката около три пъти по-висока. Сладоледите са с цена между 2 и 5 евро.

Пакетните оферти със закуска и вечеря в четири- и петзвезден хотел са средно по 90-100 евро на вечер на човек, за всичко включено в цената офертите са около 115 -150 евро на легло.

В турския курорт Анталия за самолетен билет, седем нощувки и всичко, включено в цената, стойността на легло в тризвезден хотел е 296 евро. Така семейство отдъхва за около 1200 лв.

Хотелската база в Турция обаче далеч не е така нова като тази в България и повечето хора не са във възторг от условията в стаите си, макар да е чисто. За четири- и петзвездните хотели, които предлагат истински лукс и удоволствия и се намират на брега на морето, офертите са по около 600 евро на калпак, като не броим и доплащането на летищни такси в размер на около 70-80 евро.

Ако изберем най-скъпата почивка на Българското Черноморие - петзвезден хотел на брега на морето, с всичко включено в цената и транспорт със собствен автомобил, максималната сума, която можете да платите, е равносилна на тази в елитен турски курорт. Оттам насетне всичко друго, при сравнение на базата на настаняване е по-евтино.

За първи път у нас се среща оферта на четиризвезден хотел за деца до 18-годишна възраст, чиито престой в стаята на родителите е безплатен, ако те плащат за all inclusive. За 7-дневен стойността е 589 лв. на човек.

Така, ако почивате с две деца в пика на сезона, цената ще излезе по 42 лв. на калпак на ден. В същото време прехраната на четиричленно семейство по заведенията ще е не по-малко от 700 лв. за седемте дни почивка. Туроператори коментират, че семействата масово търсят оферти с всичко включено в цената, но ако може да са на брега, с гледка към морето и да е евтинко. За нормални оферти се считат тези около 70-80 лв. на ден. Българи не отказват и предложения с петзвездно настаняване за около 120 - 150 лв. на ден на човек. Такива оферти обикновено се отнасят за места на първа линия, които са включили и плажа, и сянката, която ползвате, в цената.

Средните ценови оферти обаче са около 55-62 лв. за спане и закуска и около 72 лв. за всичко включено в цената. На този етап в считания за най-семеен курорт Албена за юли почти не са останали места, коментират от бранша.

От този сезон всички оферти се приравняват на станалите популярни в предишни години super all inclusive, в които бяха включени и разходите за чадър и шезлонг на плажа. Сега тази услуга е достъпна за всички гости.

По-евтини са офертите на Слънчев бряг, като хотели три звезди, които са далеч от морето и като видимост, и като време за разходка до плажа, предлагат стаи и по 20 лв. Практически никакво е търсенето на апартаменти в апартхотелите, които се предлагат в изобилие в курорта. Най-често тези жилища се предават за ползване от едни познати на други, а ценовите договорки за настаняването в тях си остават тайна, обясняват туроператори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини