От х:

Днес в x:

Хасковлии: Нашите дини са тикви, гръцките - по-вкусни

Гръцките дини привличат хората

Хасковлии масово купуват гръцки дини, забеляза Haskovo.net. По тротоари и сергии на зеленчуковия пазар търговците гордо анонсират любеници гръцко производство, като примамват и купувачи с по-ниски цени. Оказа се, че сочният плод от южната съседка върви на 60 стотинки за кило, с поне 10 по-евтино от българския. Освен това били по-вкусни.

3-годишната Зара избираше любеница от голям куп, стоварен до парк “Езерата”. Направлявано от баба си, детето погалваше плодовете, като явно предпочиташе по едрите. Възрастната жена пък специално се интересуваше дали плодовете са гръцко производство. “Нашите са присадка на тикви. Инжектират ги с урина, за да зреят по бързо”, смята жената. Когато й възразихме, че това са митове, жената категорично не се съгласи. “Изглеждат само червени, на вкус са тикви”. Би ли купувала гръцки дини, ако са по скъпи? “Сигурно, по-вкусни са. Ама са и евтини”, защити избора си бабата. Накрая със Зара се спряха на 6 килограмова карпуза и отпрашиха към обедната трапеза.

В слаби дни по 100, в силни по 400 килограма продавам, похвали се продавачът. Има файда, загадъчно уточни той, без да споменава за колко ги купува. Само преди две седмици производителите на дини от Любимец затвориха Е-80 в знак на протест срещу евтиния внос от Гърция, твърдейки, че дините там са много по-некачествени от българските.

Гръцките домати също вървят повече, потвърдиха продавачите на зеленчуковия пазар, без да се ангажират с мнение защо на 200 км по на юг плодовете зреят по добре, че и по-вкусни.

Г.Христов

Зара прави своя избор
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини