От х:

Днес в x:

НОИ натиска майки за пари с несъществуващ закон

На 5 май в градинката до театъра в Хасково се събраха десетки протестиращи майки

Разпореждане от НОИ Хасково, с което се иска възстановяване на получени пари, е издадено въз основа на несъществуващ все още закон, заявиха за Haskovo.net юристи. Адвокатът Тодор Ташев даде за пример негова клиентка, която получи такова искане за връщане на 240-те лева за последните три месеца на 2006 година.

Основанието, с което НОИ иска възстановяване на сумите, е промяна в наредбата, в която е описано кои майки нямат право на помощите за дете след изтичане на първата година. Текстът “настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка“ е заменен с „настанено в детско заведение“. С други думи – в детска ясла. Докато преди промяната бяха лишени от помощи само майки, чиито деца са настанени в социални домове, обяснява Ташев.

Промяната обаче е гласувана през 2006 година и влиза в сила от 1 януари 2007 година. С други думи, НОИ иска да се възстановят трите суми от по 240 лева за последните месеци на 2006-а – общо 720 лв. на основание на закон, който към онзи момент не е влязъл в сила, изумен е юристът.

Помолени за коментар на куриоза, от НОИ-Хасково заявиха, че директорът им Никола Мазгалов е в отпуска и поискаха време за справка. След което престанаха да вдигат телефона.

Haskovo.net изразява готовност да публикува становището им и по-късно, стига да го предоставят.

Тодор Кръшков

 

 

Адвокат Тодор Ташев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини