От х:

Днес в x:

Наши шампиони ловят шарани в САЩ (видео)

Румен Лачков, Пенчо Пенчев, Иван Иванов

Три огромни шарана за 35 минути е резултатът от майсторлъка, който трима нашенци показаха в Щатите. На царевица. Това разказаха семейство Пенчо и Нина Пенчеви от Хасково, които се завърнаха от десетдневен уикенд в Щатите по покана на техни приятели. Семейството е гостувало на световния и европейски шампион по акробатика от Сливен, Румен Лачков, който в момента живее и работи като треньор в Сан Антонио, Тексас и е страстен риболовец.

Към компанията се присъединява и още един нашенец от Габрово, също европейски по акробатика - Иван Иванов. Така отборът съставен само от звезди-шампиони /Пенчо пък е европейски по батут/ заминава да гони шарани с кану по Гваделупе ривър - река в същия щат. По стара българска традиция шаранджиите са използвали консервирана царевица за шарана, а по американски тертип- пилешки дробчета за канален сом /Cat fish/. В САЩ няма забрана за шарана и той може да се лови целогодишно. Американците, с редки изключения, отбягват консумацията на тази риба. Забрана за размножителен период има само за хищните речни риби- сом, костур, щука. Ловува се с билет, чиято заверка може да бъде еднодневна, седмична, месечна, тримесечна, целогодишна. Рибата се варди от горски полицай и всеки риболовец е длъжен да носи кантар и метър за сверка на улова. Според тамошните закони маломерната се връща обратно на момента.

Триото Лачков, Пенчев и Иванов се пущат по реката и на едно място виждат шарана да проиграва. Тогава световния акробат Румен, като най- печен в рибарството отсича: „Тука ще ловим!”. Вадят такъмите и замятат на царевица. Само след пет минути удря първия шаран от общо трите, хванати за не повече от 35 мин. За това кратко време нашенците уловили две шестици и един четири килограмов люспести речни шарана, а за капак и едно канално сомче 1,5 кг. След това по реката се появили весели шумни компании и още лодки, което сложило край на рибарските прогнози за още шарани в живарника. Какво следва? Най- големият шаран бил одран и сложен на скарата още същата вечер, а риболовците били поздравени от събралите се на скромно парти гости за проявеното усърдие и майсторлък. Ей така го правят в Америка, съвсем по нашенски, шампионите.

Ако не вярвате, вижте видеото.

Щерю Щерев, аквакултурист

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини