От х:

Днес в x:

Бягаме от джипито си сега

Големите опашки пред кабинетите отказват част от пациентите

До 30 юни всички здравноосигурени граждани имат право да сменят общопрактикуващия си лекар, съобщават от регионалната здравноосигурителна каса. Това може да стане без да се налага пациентът лично да се отписва от листата на досегашния си лекар. Смяната става по служебен път в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) по местоживеене.

Гражданите, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. В РЗОК има информация за местата, откъдето формулярът може да се закупи.

При новия лекар се представя и здравноосигурителна книжка, както и документ за актуален здравноосигурителен статус. Ако гражданинът все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на личен лекар.

Средно от 3 до 5 % от хасковлии сменят личния си лекар. В другите общини процентът е по-малък, защото в някои от по-малките лекарските практики са изключително малобройни. Така например доскоро в община Маджарово имаше само 1 /една/ стоматологична практика. Най-честите причини за смяна на джипи са разпадане на медицински практики, ограничен достъп до медицинска помощ и отказ на лекари да предоставят направления за специалисти.

Следващата смяна на личен лекар ще бъде през декември.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини