От х:

Днес в x:

Закриват социалните домове в Хасково

Децата ще бъдат изкарани от домовете и настанени в  среда, максимално близка до семейната

Социалните домове за деца в Хасково да бъдат закрити от следващата година. Това ще се дискутира на среща в областна администрация идния петък с представители на УНИЦЕФ, държавата Регионалната социална служба и местната власт.

Закриването е според национална стратегия, която ще се осъществява от 2011 до 2016-та година. Във нея е заложено децата от домовете да бъдат отглеждани в еднофамилни къщи или апартаменти на семеен принцип. Тоест ще бъдат разделени на групи от 8-10 деца със съответния медицински и педагогически персонал. Това е по-ефективния начин за отглеждане на деца вместо въдворяването им по десетки и стотици накуп, както е сега.

Втората цел на проекта е децата, които не са от съответната област, в случая Хасково, да бъдат изпратени по родните си места. „Има много деца които се отглеждат в Надежда и в дома за медикосоциални грижи, които не са от област Хасково“ коментира експертът в местните социални Стефан Манахилов. Това ще намали значително броя на децата в местните домове. В момента в трите социални заведения-Медико социалния дом „Надежда и „Асен Златаров“ има 176 деца на издръжка на държавата. Сградният фонд обаче се стопанисва и поддържа от местната община, която плаща и съответните им консумативи.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини