От х:

Днес в x:

ВИС възкръснал в мощен канал за цигари. Преглед на нацоналния печат

„24 часа": ВИС възкръснал в мощен канал за цигари

Мощен канал за контрабандни цигари под крилото на бившата ВИС-2 засекли спецслужбите ни след подслушване на тайна среща на босове от групировката, научи "24 часа".

На срещата били двама бивши висаджии и ексмитничар от Кулата. Те говорели, че оборотът на контрабандата нараствал, и разказали за нови играчи в този бизнес - Кольо и Новия.

В разговорите се чувало и за хора под псевдонима Лапачите, за които се установило, че са депутати от опозицията, свързани с канала. Уговаряли да прекарват цигари през Кулата в хладилни камиони с месо. От контрабандата на цигари само през последните 4 месеца държавата е загубила 265 млн. лв., сочат данните на митниците.

 

„24 часа": Кварталът на съдиите в крайна нужда

"Kрайнонуждаещи се" родственици на висши съдии са получили земя в най-хубавата местност край Приморско Боруна, където е предвидено изграждането на градски парк. 8 парцела с право на строеж, заобиколени от разкошно море и природа, са били учредени при бившия кмет Димитър Димитров.

"За случая с тези парцели сезирах прокуратурата още докато бях общински съветник през 2007 г." казва кметицата на Приморско Лиляна Димова.

 

„Труд": Дават Цонев и на военен съд

Бившият военен министър Николай Цонев  ще се изправи и пред военен съд за сключването на четири неизгодни сделки за нуждите на армията.

Военноокръжната прокуратура внесе вчера обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната за доставката на самолетни части за нуждите на армията и за временно ползване на хладилна база срещу бартер.

Според прокурорите под пагон неизгодните договори Цонев е подписал в периода от юли 1999 г. до февруари 2000 г. като началник на управление "Снабдяване и търговия" и шеф на дирекция "Управление на доставките" към Министерството на отбраната (МО). А с подписа си върху договорите бившият военен министър нанесъл на МО щети за 970 653,59 лева.

 

„Труд": М. Попова: Време ни е за модерна криминална полиция

Съдебната власт трябва всеки ден да отвоюва своята независимост, и то с перфектно правораздаване и висок морал, заяви правосъдната министърка Маргарита Попова по време на първото публично обсъждане на стратегията за продължаване на съдебната реформа.

В дискусията участваха шефката на парламента Цецка Цачева, председателите на ВКС и ВАС Лазар Груев и Константин Пенчев, двама зам. главни прокурори Валери Първанов и Галина Тонева, шефката на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, политици, магистрати и др.

Добро управление, качествено правораздаване и борба с корупцията в съдебната власт, това са трите опорни точки в стратегията, чиято цел е "след 10-15 г. да настъпят резултати, на които обществото има право".

"Като кадрови капацитет съдебната система е обезпечена отлично. Работят толкова кадри, с колкото не е обезпечена нито една съдебна система в Европа", заяви Попова. И отбеляза, че ръководните длъжности в съдебната система са от огромна важност, защото те, заедно с ВСС, ще изнесат на плещите си реформата. Във всички стратегически направления ще има план за действие, разработен от ВСС и правосъдното министерство.

 

„Стандарт": Алексей на сухо

МВР посегна на най-милото на Алексей Петров - басейна "Спартак". Арестуваната бивша барета държи под наем офиси там. Плувният комплекс бе и любимото му място за тренировки и срещи. Група юристи са натоварени със задачата да върнат сградата на вътрешното министерство. "Спартак" е даден на МВР през 1984 г. и ние притежаваме нотариалния акт", категоричен бе вчера министър Цветан Цветанов. Според него договорът със сегашните собственици на терена "София Сити Къмпани" е изтекъл през 1999 г.

Една част от комплекса преди е била апортирана в "Софийски имоти" и в момента по тази сделка текат проверки. Момчил Кръстев, шеф на "Спарта 2000", която стопанисва сградата, бе арестуван заедно с Алексей Петров. Сега за обекта се грижи и спортен клуб "Левски".

„Стандарт": Хотелите вървят по три за милион

Масова разпродажба на хотели върви по морето ни. Брокери търсят нови собственици на около 30 имота във Варна и комплексите, показват последните справки. Повечето от тях се предлагали и в най-големите английски сайтове за недвижимости, където родните бизнесмени търсели подходящ клиент с дебела банкова сметка и възможност за изгодна сделка.

Още по-тежко е положението на юг. Там по цялото Черноморие се предлагат над 120 хотела. Цените на повечето от тях са суператрактивни, но въпреки това няма кой да ги купи. Повечето от офертите стоят над година и половина, но интересът е нулев, твърдят брокери.

На нито един хотел, обявен за продан, не е обявено официално името. Офертите се публикуват със снимки само от стаите. Имената се съобщават само на сериозни клиенти, и то по време на огледа.

„Монитор": Николай Цонев с пето обвинение

С пето поредно обвинение се сдоби вчера ексвоенният министър Николай Цонев. То е за длъжностно престъпление, а според прокуратурата е ощетил държавата с почти 1 млн. лева.

По новото обвинение Цонев ще се изправи пред военен съд. Сделките, посочени в обвинителния акт, са сключени преди 10 години, когато той е бил началник на управление „Снабдяване и търговия" и директор на дирекция „Управление на доставките" в Министерството на отбраната. Като такъв според прокуратурата Цонев е превишавал правата си, като многократно е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения относно Закона за обществените поръчки.

 

„Монитор": КАТ ни следи с 380 радара през лятото

298 стационарни радара и 83 камери за измерване на скоростта ще извадят от КАТ през летните месеци. Това ще бъде една от мерките за намаляване на катастрофите в отпускарските дни, тъй като броят на загиналите през юни, юли, август и септември рязко се увеличава, съобщиха от Пътна полиция пред "Монитор".

„Монитор": Студент изчезна безследно в София

23-годишният студент Петър Димитров е изчезнал безследно на 12 май т.г. След като за последно посетил посолството на САЩ в София в ранния следобед, никой не го е виждал. Младежът е от Попово, висок е над 180 сантиметра, силен физически, описват го близките му.

„Дума": Плашат със Закон за печата

Работна група подготвя закон за печатните медии, обяви от Виена премиерът Бойко Борисов и хвърли в смут журналистическата гилдия в България. Министър-председателят не сметна за нужно да уточни какъв закон точно има предвид, само добави, че е много важно да се знае кои са собствениците на отделните медии у нас. Защото зрителите, слушателите и читателите имали право да знаят "кой провежда определена политика".

Минути след като "новината" от Виена стигна до родните агенции, от Министерския съвет разпространиха информация с редактиран цитат на премиера. "В момента работна група подготвя предложения за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения", е казал Борисов според пресслужбата на МС. Малко по-късно депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев каза и своята версия. Подготвяли се промени в Закона за медиите, които трябвало да обхванат и печатните издания.

 

„Сега": Спецкомисия ще бди и наказва за конфликт на интереси във властта

Управляващите ще създадат специален петчленен независим постоянно действащ орган, който ще разкрива конфликт на интереси във властта и ще санкционира за това. Това предвиждат промени в закона за конфликт на интереси, огласени от Министерството на правосъдието.

Предложения за членове на комисията ще могат да правят депутатите, президентът, Министерският съвет и Висшият съдебен съвет. Избора обаче ще прави парламентът с обикновено мнозинство. Мандатът на комисията ще е 5 години, като членовете й могат да бъдат преизбирани само за още един последователен мандат.

В момента в различните власти действат различни структури, които следят за конфликт на интереси. Например - за магистратите е Висшият съдебен съвет, а за депутатите и министрите - парламентарна комисия. След разкриване на конфликта казусът отива във Върховния административен съд, който има последната дума и налага санкциите.

 

„Дневник": Чуждите инвеститори вече изтеглят капитали

За първи път от началото на кризата изтеглянето на капитали от България надхвърли вложенията на чуждите инвеститори. Според предварителните данни на БНБ за преките чуждестранни инвестиции през първото тримесечие има отлив на 21.9 млн. евро (0.1% от БВП).

Възможно е на по-късен етап цифрата да претърпи корекция. За същия период на миналата година в България са постъпили 926 млн. евро, или 2.7% от БВП.

От края на 2008 г., когато и в страната започна да се усеща ясно ефектът от световната финансова криза, е имало случаи балансът за отделни месеци да е отрицателен, но за първи път цяло тримесечие е на червено.

В случая изтеглянето на чужди вложения през март (-168.8 млн. евро) изтрива малките излишъци от първите два месеца на годината.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини