От х:

Днес в x:

Бум на летен грип и настинки

Бум на настинки и летен грип, изкарани на крак, донесе застудяването в цялата страна. Увеличеният брой на заболяванията е заради рязката промяна във времето, съобщиха от РИОКОЗ, пише Монитор.

В действителност джипитата отчитат относително ниска заболеваемост - 1720 души за последните пет-шест дни, но болните са поне три пъти повече. Хората просто не ходят на лекар, по-леките случаи се лекуват сами, за да не им режат пари от болничните, обясни началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

Най-много са заболелите в Смолянско - само за пет дни там са регистрирани 26 заболели от ОРЗ и летен грип. Хората да се имунизират срещу новия пандемичен грип A (H1N1), препоръча д-р Кунчев, като подчерта, че Световната здравна организация все още не е отменила най-високата, 6-а степен на предпандемична готовност.

По данни на Европейската агенция по лекарствата ваксината срещу свинския грип ще е напълно приложима и за сезонния, който се очаква, тъй като неговият щам ще е идентичен с този наесен. Ваксините срещу него у нас са безплатни срещу записване и могат да се поставят във всеки клон на РИОКОЗ, каза още д-р Ангел Кунчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини