От х:

Днес в x:

Димитровград - столица на поезията за два дни

Изложбата, представяща носителите на литературната награда "Пеньо Пенев" вече е подредена на централната градска алея. Утре в 16.45 тя ще бъде официално открита, с което се дава и старт на тазгодишните дни на поезията в Димитровград. Точно в 17.00 часа ще бъде запален огънят на поезията на площада пред бившето кино "Дружба", а ученици от Езиковата гимназия ще представят музикално-поетичен спектакъл по стихове на Пеньо Пенев.

Час по-късно празникът на поезията се пренася в лятната читалня на библиотеката, където за пръв път ще бъде представена стихосбирка на поета с ватенка на четири езика. Презентация ще бъде направена и на поетичния атлас "Добро утро, Димитровград", всичко това придружено от творческа вечер на димитровградски и гостуващи поети. Междувременно на същото място ученици, победители в регионалните конкурси за есе, рисунка и стихотворение ще получат наградите си. Изложба под надслов "Поетът и градът" ще бъде открита отново на входа на градската бибилиотека утре.

Лауреат на националната литературна награда "Пеньо пенев тази година е поетесата Екатерина Йосифова. Международната награда на името на поета ще получи турския автор Йоздемир Индже. Дните на поезията се честват в Димитровград на всеки две години от 1969 година в памет на Пеньо Пенев. Първият поет, който получава наградата през 1970 година е Дамян Дамянов. Преди 22 години е учредена и международна награда на името на димитровградския поет, първият й носител е Булат Окуджава.

Поетичните празници в града продължават и на 11 май, когато официално ще бъдат връчени наградите на тазгодишните носители Екатерина Йосифова и Йоздемир Индже.

Един от наградените поети е Павел Матев
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини