От х:

Днес в x:

Върнаха Пентаксима в аптеките, безплатната имунизация отпада

Държавата няма да осигури най-доброто за децата ви. Ще трябва да си го купите

Модерната петвалентна ваксина Пентаксим вече е в част от аптечната мрежа на Хасково. До дни се очаква да се появи и в останалите аптеки. Ще се продава на обичайната си цена - около 56 лв. Включването и в безплатния имунизационен календар, което трябваше да стане от 1-ви април, засега отпада.

По неокончателна информация, причината за този развой е в преразглеждането от страна на министерството на здравеопазването, на поетия ангажимент от предишното правителство, Пентаксима и пневмококовата ваксина/Превенар или Синфлорикс/, да влязат в задължителния имунизационен календар. Това бе решено миналата година след подписка стартирала от Хасково, след като 6 годишно момче почина от менингит. Именно Пентаксима и Превенара защитават срещу два от най-честите причинителя на опасната болест-Хемофилус инфлуенца и пневмококите. Освен това, тези ваксини са „убити“ и не дават почти никакви странични ефекти, за разлика от сегашните ваксини.

Така, ако родителите решат да имунизират децата си и срещу тези болести, трябва да си купуват дозите. Пентаксима се прави в три поредни месеца на цена 56 лв дозата, Превенара се поставя също в три поредни месеца на цена 137 лв парчето.

Преди 10-на дни, двете ваксини масово бяха скрити от аптечните мрежи, като по думите на вносителите се чака сделка с държавата за влизането им в безплатния имунизационен календар. Връщането им за свободна продажба означава, че това намерение се отлага за неопределено време.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини