От х:

Днес в x:

Екипът на фирма Каре ЕООД обучен с пари от Европа

Приключва изпълнението на проект „Повишаване квалификацията на екипа на фирма Каре ЕООД” ESF-2102-09-15 001. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Република България. На 19 - ти февруари бяха раздадени удостоверенията за професионално обучение. Беше повишена квалификацията на 30 работници от предприятието чрез професионално обучение по специалност „Шивачество” и включване в нови, адекватни професионални модулни курсове и набор от инициативи за практическо обучение и обучение на работното място. Обучаваните завършиха успешно обучението и се представиха отлично на изпита, в резултат на което всички получават Удостоверение за професионална квалификация, формуляр 3-37, съгласно изискванията на МОН.

Интервю с Тонка Стоянова, управител на Каре ЕООД и ръководител на проекта.

- Какви бяха целите на проекта?

- Проектът целеше да повиши производителността на труда и конкурентноспособността на фирмата и да спомогне за постигане на устойчива заетост, посредством обучение на заетите лица в предприятието. Обучението доведе до подобряване и разширяване на професионалните компетенции на служителите на Каре, съобразени с нуждите на фирмата. То беше необходимо поради преструктуриране на работата във фирмата и преминаване към производство на облекла с по-високо качество, в по-малки серии и по-голямо разнообразие от модели и материи.

- Оправдаха ли се очакванията на фирмата за резултатите от проекта?

- Да. Проведеното обучение доведе до повишаване на производителността на труда и качеството на продукцията на фирмата, което особено в условията на финансова криза спомогна за преодоляване чрез увеличена производителност на ликвидните проблеми, в следствие наложените по-ниски експортни цени. Така че за нас изпълнението на проекта имаше и антикризисен ефект.

- Каква е ползата за обучаемите от участието им в обучение по проекта?

- Подобриха се тяхната адаптивност и стойност пред работодателя, както и конкурентноспособност на пазара на труда. Всички заети лица, завършили обучението си за повишаване на професионалните компетенции имат възможност да се утвърдят на своите работни места и да гарантират тяхното запазване. Друг важен елемент в резултат на проекта е възможността за израстване на преквалифицираните работници и преминаване към по-сложни и по-високо платени процеси

- Как успяхте да осигурите качествено изпълнение на обучението?

- Още в разработването на проектното предложение бяха заложени Програмата за обучение която съдържаше почти 70% практика на работното място и методологията за обучението, която се базираше на Използване на методика "Обучение на възрастни" и интерактивния тренинг. Избрахме обучаваща организация, която гарантира придържане към заложените методология и програма и ни предложи преподаватели, отговарящи изцяло на нашите изисквания, едно от които беше интензивен опит в производството на лека дамска конфекция и ризи. Ние сме малка фирма и поради сравнително малкия брой обучаеми не беше трудно екипът по проекта да следи напредъка и удовлетвореността им от обучението.

- Имаше ли и косвени ползи за фирмата от изпълнението на проекта?

- В допълнение към повишаване професионалната квалификация, обучението подобри екипната работа и спомогна за изграждане на позитивна атмосфера и връзка между обучаваните. Освен това екипът работещ по изпълнението на проекта придоби ценен административен опит.

- Какви бяха основните проблеми, с които се сблъскахте при изпълнението на проекта?

- Проблемите ни бяха свързани основно с две неща. Първо ние сме малка фирма с фокус върху производството, а не администрацията. Поради липсата на подобен опит срещнахме много трудности свързани с оформяне на документацията по проекта. Второ, когато започнахме изпълнението на проекта, все още не бяха публикувани указания за изпълнение на проектите и правилата не бяха много ясни, поне за нас. Хубавото е, че получихме помощ от Регионална служба по заетостта и Дирекция бюро по труда Хасково, които ни помогнаха да открием и отстраним своевременно неточностите.

- Смятате ли, че изпълнението на вашия проект конкретно ще има положително въздействие върху региона и върху бранша?

- Последният стадий в изпълнението на проекта е разпространение на резултатите и добрите практики от изпълнението на проекта. Вече сме обобщили резултатите и добрите практики от проекта, които ще предоставим на заинтересованите фирми от бранша и региона. Ще предоставим методологията и програмата за обучение, разработени по проекта на всички заинтересовани фирми. Проектът има принос към развитието на региона и осъществяването на общинската стратегия за развитие като повишава конкурентноспособността на шивашка фирма Каре ЕООД, която освен че е активна в приоритетен за общината сектор е и от групата на малките и средни предприятия, които са носител на потенциала за развитие на общината.

 Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Каре ЕООД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенция по заетостта.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини