От х:

Днес в x:

12 °C

Никол и Никола: Нашите олимпиади са по-трудни от приема в Англия

Никол Иванова и Никола Аврамов

Олимпиадите по английски език в които участваме ежегодно, са по-силни от конкурсите за английските колежи. Около това мнение се обединиха десетокласниците Никол Иванова и Никола Аврамов от хасковската Гимназия за преподаване на чужди езици „Асен Златаров“. Състезанието бе по регламент на Националната асоциация по четене, а правото за образование в Англия се даваше от представители на английски колежи и ВУЗ-ове след събеседване в посолството. Изпитанието бе непосилно за стотици възпитаници на Езикови гимназии от страната участвали в трикръговия конкурс. Втория кръг- изпита по английски в СУ „Климент Охридски“ пък бе на академично ниво смятат учители.

Успехът носи на двамата талантливи ученици стипендия в размер от 18 до 25 хиляди паунда. Тези средства покриват всички разходи по престоя плюс обучителната такса. Децата трябва само да изберат къде измежду 47 учебни заведения ще се запишат. Заминават за Англия през септември и ще останат до другия септември. Ако се представят добре на изпитите, получават и втора безплатна година. През това време следването им тук се замразява, но естествено изученото в Англия се признава в България. Иначе би било куриоз-дипломата от нечий Кралски колеж например да се счита за недостатъчна в ГПЧЕ.

Иначе като интелект и подготовка на учениците, това може и да е вярно донякъде. Считания за изключително труден конкурс е бил според Никол и Никола„забавен“.

А най-забавната част е било самото събеседване с английските преподаватели. Явно свикнали, че хората на които английския не е матерен дават традиционни отговори, британците задаваха псевдо традиционни въпроси. What makes a friend, friend? /Какво прави приятеля приятел. Водещ свободно разговора на английски, Никола пояснил че най-важното е честността. „Може да ме краде, но да ми каже че ме краде“ влезнал свободно плаващите пясъци на чуждия език Никола.

Освен нивата на владеене на езика на разговорно и академично ниво, интервюто целяло да проучи и адаптивността на кандидатите.

Една година в чужда среда? Супер. Първо се запознавам със всички после отивам на турнир по снукър, набеляза програма Никола. Никол пък смята да попива от всичко. „Сменила съм три училища и 4 класа, мога да се разбирам с всички“, описва своята адаптивна програма Никол. Пред перспектива за САЩ и двамата са избрали Англия, защото там бил оригинала. Можеш да видиш поне един замък, пошегуваха се децата. Притеснение за ученето нямаше. Ще се справят защото са добри.

Както и се очакваше, никой от тях не осъзнаваше размера на спечелените суми. 20 хиляди паунда са просто числа. За стотици хиляди хора, те са равносилни на мечта. За съжаление, само в чужбина хората достигат до мечтите си със собствени качества.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини