От х:

Днес в x:

Зрелостници дават кръвта си на нуждаещи се

Кристина Грудева

15 зрелостници от математимеска гимназия Димитровград решиха доброволно и без повод да дарят кръв. Акцията се проведе днес в димитровградското школо, като бе изцяло по инициатива на учениците. „Приятно сме изненадани. Плановата акция в това училище е през септември, но децата решиха да ни подпомогнат още сега“ споделиха от областния кръвопреливен център, който хронично страда от липса на донори. От центъра зареждат с кръв всички болници в региона и нуждата от нея е непрекъсната.

Заразени от примера на батковците, в акцията пожелаха да участват и деца от 11-ти клас. Те изразиха надежда, че ще могат да се включат и в есенното кръводаряване. Както е известно минималния срок между две дарителски акции е 6 месеца. Лекарите обаче им обясниха че трябва да са минимум на 18 години и да тежат поне 50 килограма. Това последното се оказа сериозен проблем за момичетата. Само две бяха допуснати на кушетката. Кристина Грудева/сн.1/ дори трябваше скоростно да изпие 1 кафе и чаша кола за да вдигне кръвното си. За Николай Йорданов освен удовлетворението от доброто дело остана и знанието за собствената му кръвна група- В+. 90 % от дарителите не знаеха кръвната си група, но знаеха че предната вечер не трябва да са консумирали алкохол.

Опашката пред медицинския кабинет растеше непрекъснато

Надяваме се мотото на кампанията „Не е нужно да си лекар за да спасиш живот“ да бъде възприето и от останалите училища в града, каза инициаторът на идеята, 12-токласника Атанас Петров.

Г.Христов

Николай Йорданов
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини