От х:

Днес в x:

Сърбия отново е наводнена

Наводнените домове и обработваеми земи в Сърбия в следствие на проливните дъждове и рязкото снеготопене са тема номер едно в сръбската преса днес.

„Вечерне новости” пише, че най-критично е положението в община Зайчар, Източна Сърбия, където нивото на река Бели Тимок отбелязва рекордни нива. Реките Велика Морава, Ресава, Банска река и Топлица също преливат. Притеснителна е ситуацията и с реките Дрина, Ибър и Западна Морава.

В неделя Бели Тимок наводни 300 къщи в селищата Гниляк, Влачич, Вишняр, Пишура и Муляк, а най-застрашено е селището Изворски пут. Общо 113 души са евакуирани до вчера следобед, а министърът на вътрешните работи Ивица Дачич е обиколил засегнатите райони. Спасителни екипи от Ниш и Зайчар са на място и следят ситуацията, като вече са поставени 2 000 чували с пясък. Днес се очаква нивото на водата да спадне. Градската управа на Зайчар е осигурила подслон за 450 души.

Повишило се е нивото на реките и в Южна Сърбия. Най-тежка е ситуацията по поречието на Пуста река и Топлица. В община Алексинац са наводнени 20 села. Рибарска река е наводнила около 100 хектара обработваеми земи. Река Ресава е преляла в района на Суботица край Свиляница и е наводнила около 300 хектара обработваеми земи. Заради придошлата река Велика Морава при моста на село Чепура е затворено движението от неделя. Река Караш също е придошла и е наводнила много хектари обработваеми земи.
Белградският „Политика” допълва, , че около 300 къщи са останали под вода вчера при прииждането на река Бели Тимок в селищата Изворски пут, Вишняр и Муляк. Изданието цитира ръководителя на щаба за извънредни ситуации Милко Тодорович, който казва, че в неделя рано сутринта нивото на водата в Бели Тимок е достигнало 350 сантиметра и е над предвиденото за въвеждане на извънредни мерки за сигурност.

Над 100 души взимат участие в справянето със ситуацията в района на Зайчар. Водата обаче продължава да приижда и да пробива насипите. По неофициални данни водите на Бели, Църни и Велики Тимок са наводнили около 300 хектара обработваеми земи. Движението на камиони по някои пътни участъци е забранено.
„Блиц” също информира за обстановката в селищата в района на Зайчар, където са наводнени 250 обекта, а над 600 души са без подслон. Екипи от Ниш, Белград и Нови Сад до следобеда вчера са евакуирали 113 души. Освен в Зайчар, тревожна е ситуацията в община Княжевац, през която минава Бели Тимок.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини