От х:

Днес в x:

Въпроси, на които Цацаров, Гешев и Сарафов дължат отговори

Познайте какъв въпрос зададоха членовете на прокурорската колегия на Сотир Цацаров на изслушването му преди две седмици.

На бившия главен прокурор и бивш председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), сега заемащ специално разкрит за него пост във Върховната касационна прокуратура - за "нормативен анализ". На един от най-натоварените доскоро с отговорност хора на държавна длъжност, и то в продължение на близо 10 години. Цацаров се яви по свое искане пред кадровия орган на прокурорите, който от известно време изслушва магистрати, паралелно със съдийската колегия и временната парламентарна комисия. Тези изслушвания са от изключителен обществен интерес, защото разкриват детайли за зависимостите на прокурори, съдии, полицаи и служители на спецслужбите от "семейството" на Петьо Петров - Еврото, и кръга на Мартин Божанов - Нотариуса.

Не му зададоха нито един въпрос.

"Всъщност аз нямам въпроси" - как изслушва ВСС

За 40 минути Цацаров изложи на прокурорската колегия своята версия. И зрителите очакваха въпросите към него - все пак изслушващите бяха предимно прокурори - все "господари" на досъдебното производство.

Но бившият главен прокурор не получи нито един въпрос. Нито един. Дори невинен, какво остава за неудобен.

Единствената реплика дойде от негова колежка, която започна с: "Всъщности аз нямам въпроси", след което се солидаризира с бившия си началник Цацаров, окачестви временната комисия в парламента като безполезна и унижаваща прокурори - нещо като "майдан", а разследването на Антикорупционния фонд от 2021 г., разкрило инквизицията на обвиняеми в спецсъда и спецпрокуратурата, сведе до "рязани и снадени записи".

По подобен начин прокурорската колеги се държа и две седмици по-рано, когато въпросната Галя Георгиева беше изслушана също по своя инициатива. Вместо да се разнищи ролята й в задържането на обвиняемия Веселин Денков 9 месеца в ареста на спецсъда, без нито веднъж да бъде разпитан през това време, членове на колегията й пригласяха и иронизираха закриването на спецпрокуратурата и съда.


Това поведение не е прецедент. "Подвизите" на Нотариуса са обсъждани само два пъти във ВСС, и то от съдийската колегия. Първия път - на 25 февруари 2020 г. съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров описват заплахите, които получават, като съобщаването на имената и детайлите е на закрито заседание. До момента този протокол не е публикуван в пълния му вид.


На 29 юни 2021 г. - когато точно е излъчено разследването на Антикорупционния фонд как се изнудват арестанти в спецсъда, съдийската колегия отново обсъжда въпроса и установява, че нищо не е направено по казуса на съдиите Цариградска и Лазаров. Прокуратурата не е разследвала нищо.


Тогава Лозан Панов, който е предизвикал и двете обсъждания, настоява всички да гледат видеото, заснето от Ивайла Бакалова. Той казва: "Съжалявам, че и колегите не са гледали журналистическите разследвания, един колега изрично го заяви, че не го е направил, друг колега по телефона си говореше така и си похапваше, докато разискваме тази тематика. Определено темите на Антикорупционния фонд са свързани със специализираното правосъдие и начина на работа на тези органи, които би трябвало да бъдат независими, за това как отстояват независимостта, подават ли се на натиск и т.н. Това в момента, което се прави, е изместване на темата от онези имена, които имена често се срещат в личните журналистически разследвания за сметка на, разбирате ли, съдията Лазаров и съдията Цариградска."


След това заседание темата изчезва от вниманието на ВСС.


Във вторник (2 април) за първи път в парламента ще бъдат поканени едновременно двама бивши главни прокурори - Сотир Цацаров и Иван Гешев, и техният дългогодишен заместник Борислав Сарафов - в момента и.д. шеф на държавното обвинение.


"Дневник" се опита да обобщи въпроси, на които тримата дължат отговори от години, но сега получаването на обяснения е критично важно, заради нови и допълнени разкрития за зависимости по високите етажи на прокуратурата, полицията, спецправосъдието и службите.
Въпросите са и публична покана към тримата за интервюта в "Дневник".

Дали депутатите ще питат повече от прокурорите тепърва ще разберем.

Незададени въпроси към Цацаров, Гешев и Сарафов:

1. Защо Цацаров и мнозинството във ВСС, което го избра и гласуваше единодушно с него по всички важни въпроси, помогна на Петьо Петров да напусне съдебната система без наказание и с 18 брутни заплати накуп за "вярна служба"?

В защитния си монолог през март 2024г. пред прокурорската колегия Цацаров заяви, че Еврото не бил негова отговорност, а на прокурора Кокинов, прочул се с фразата си към Борисов по отношение на Цацаров "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

Фактите са други - Петьо Петров подаде оставка, след като в началото на 2015 г. Върховният касационен съд го изобличи, като написа в решението си, че делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

Първоначално обаче членовете на съвета обсъждаха да се образува дисциплинарно производство, а не просто Петров да напусне с щедро обезщетение. По това време Цацаров настояваше да бъде освободен веднага, защото пречел. И мнозинството се отказа от дисциплинарното производство с оправданието, че е изтекла абсолютната давност, а за търсене на наказателна отговорност Цацаров не направи нищо.

Малцинството във ВСС се противопостави на това и беше остро критикувано именно от главния прокурор. Христо Иванов - тогава министър на правосъдието - няколко пъти внесе предложение в съдебния съвет за дисциплинарно производство на следователя, но му беше отказано. Казусът стигна до Върховния административен съд и в крайна сметка петчленният състав: Боян Магдалинчев, Галина Солакова, Мадлен Петрова, Росен Василев и Милена Славейкова, се произнесоха в полза на Петров, който напусна системата без никакви щети и с чанта с пари.

Любопитен детайл - Цацаров участва в делото с инсценираната провокация за подкуп, той е съдията, който разрешава подслушването на Тенчо Попов. По това време Цацаров е председател на окръжния съд в Пловдив, а Попов живее в София. Не се е намерил софийски съдия, който да разреши ли ?

Отговора го дава той самият: "МВР и ДАНС обикалят из страната и сондират предварително къде ще бъде одобрено искането за подслушване на даден обект", разкрива Цацаров, след като става ясно, че проблемът с подслушването при управлението на ГЕРБ се задълбочава.


2. Какво е обяснението на факта, че след като Илия Златанов се обръща към услугите на Петьо Петров - Еврото, още на следващия ден главният прокурор Цацаров подписва и възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Златанов? Като преди това години наред се е бездействало.

Обяснението му, че е подписал стотици такива документи, не е достатъчно за това странно съвпадение.


3. Кои са тези "две други сгради", в които според Цацаров става изборът на главния прокурор и председателите на върховните съдилища?

Репликата беше произнесена от него при избора на Гешев за главен прокурор във ВСС, докато с Лозан Панов - тогава председател на Върховния касационен съд, си разменяха остри фрази.


4. Кои са хората избрани в тези "две други сгради" и при какви обстоятелства?

Председателите на Върховния административен съд Георги Колев и Георги Чолаков сред тях ли са? Главният прокурор Борис Велчев? Лозан Панов, когото очевидно Цацаров искаше да уязви и за чийто избор той има най-важната заслуга, защото отиде да го убеждава в болницата, след като се беше отказал заради това, че го блъсна кола, а след това мнозинството организирано подкрепиха неизвестния до момента кандидат?


5. През април 2017 г. издателят на "Сега" Сашо Дончев съобщи публично: "Главният прокурор ме покани да ме заплашва". Как това поведение се различава от методите на "семейството" на Петьо Еврото?

"Аз бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия Би Ай Ти, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки, и аз го гледам и питам: "Вие какво искате да ми кажете?". "Казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите." Това разказа собственикът на "Овергаз" на среща с Дамския бизнес форум, показа видеозапис от събитието.

Случаят е поставен за обсъждане във Висшия съдебен съвет от Лозан Панов, но среща желязната съпротива на мнозинството, а след това и на Инспектората към ВСС, който крие как е извършил формалната си проверка и дори нарушава съдебно решение, за да защити главния прокурор. Поведението му остава неразследвано и ненаказано.

6. Защо, докато Гешев е главен прокурор, прокуратурата започна да разследва Еврото едва 20 дни след атентата срещу колата на НСО, в която той пътуваше, а не още през 2020 г., когато заграбването на бизнеса на Илия Златанов беше осветено в разследването "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд (АКФ) през юни 2020 г.?

През есента на 2020 г. Гешев беше изслушан в парламента и беше попитан какво става със сагата "Осемте джуджета", по която е сезиран да разследва бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров.

Тогава Гешев даде за пореден път ироничен отговор: "Mожем да разследваме, както осемте джуджета, така и десетте малки негърчета", и постави под съмнение източника на разкритията - Илия Златанов, като се опита да го изобличи, че "едни липсващи предмети от жълт метал" се оказали в собственото му жилище.

7. Какви са отношенията на Бойко Борисов с Петьо Еврото, според Гешев? Двамата познават ли се? Бившият премиер ползвал ли е услугите на бившия шеф на столичното следствие? Възможно ли е записите и снимките на Борисов да са компромати, изготвени от хора на Еврото? По чия поръчка?

В серия от интервюта Гешев поиска разпит на Борисов, защото го подозирал за поръчител на взрива в местността Ярема, както и за човека, който е наредил уволнението му. Пак в не едно интервю Гешев посочи Петьо Петров като автор на заплашителното писмо, което получава на летището, когато се връща от САЩ.


8. Приятел ли е Гешев с адвокат Велимир Атанасов, чието име първоначално беше споменато от бившия съдружник в "Жоси" Георги Георгиев, приятел на бащата на Гешев?

Георгиев разказа, че е станал жертва на схема за изземване на бизнеса му от съдружника му с участието на прокурора в Софийската градска прокуратура (СГП) Гешев. Георгиев твърди, че Велимир Атанасов е човекът, посочен от прокурора да му помогне, за да отстрани съдружника му Симеон Присадашки. Атанасов отрича.

Георгиев разказа, че Гешев, към когото се е обърнал за съдействие, в замяна е трябвало да получи дял от фирмата. Той прехвърлил 20% на баща му, но явно не било достатъчно. След което нещата се обърнали срещу Георгиев и той твърди, че е получил заплахи и закана, че ако не плати 30 хиляди лева, ще бъде репресиран. Според неговата версия той плаща тази поискана сума в кантората на адвокат Велимир Атанасов.

Велимир Атанасов е адвокат и съдружник на Мартин Божанов - Нотариуса, разкрит в разследването на АКФ "Списък за бърз контрол". Атанасов твърди, че фирмите им нямали дейност. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от хората, от които е получавала заплахи. Накрая и Атанасов беше заплашен, след като в медиите бяха публикувани показанията му, дадени като анонимен свидетел. Самоличността му беше разкрита от Би Ти Ви, която се позова на прокурора от Софийската градска прократура Йордан Петров, който е прекратил разследването срещу Еврото.

Във въпросните показания се казва: "Знам, че същият (Петьо Еврото - бел. а.) е изградил множество връзки с магистрати-прокурори, следователи и съдии, голяма част от които се дължат на зависимост на съответния магистрат от Петров, която се използва за решаване на дела по начин по който той иска. Зависимостта е няколко вида и обикновено е документирана от Петров, чрез звуко- и видеозаписи. В единия случай става въпрос за запис на разговори и срещи по повод решаване на дела, по незаконен начин, в друг случай въз основа на заснемане на неприлични сцени със съответната жертва."


9. Познава ли Гешев Мартин Божанов - Нотариуса? При какви обстоятелства се е срещал с него? Жената на Гешев - Детелина Ханчева - познава ли се с Божанов и с последната съпруга на Божанов, работили ли са заедно?

В тв интервю Бойко Станкушев, директор на АКФ твърди: "Семейството на Мартин е свързано със семейството на бившия главен прокурор Иван Гешев и с това на Петьо Еврото. В единия от случаите едната е била на служба при другата - съпругата на Мартин и жената на Гешев са работили заедно. Има информация, че са били познати и в близки отношения."

10. Сарафов дължи отговор каква е причината безпрецедентно да се разследва прокурорът, "посмял" по думите на градския прокурор Илиана Кирилова, да обвини Еврото?

Иван Гешев и Борислав Сарафов

11. Известно ли е на Сарафов, че прокурорът Йордан Петров, който е прекратил делото срещу Еврото, водено от Константин Сулев и негови колеги от районната прокуратура в София, и е обвинил Сулев е в конфликт на интереси и е трябвало да си направи отвод?

Причината - двамата са делили обща квартира преди време, разкри Бойко Рашков пред парламентарната комисия.


12. След разкритията за компромати срещу полицаи, прокурори и съдии, правени от приближените на Еврото, защо делото срещу него не е възобновено? Каква е съдбата на чувалите с доказателства, открити в имоти на Петров и Размиг Чакърян - защо са отваряни и преглеждани в СГП, каква е гаранцията, че не са скрити, подменени или унищожени?

13. Като заместник и на Цацаров, и на Гешев какво знае Сарафов за зависимостите в прокуратурата? Още преди 8 години следователят Бойко Атанасов обяви съществуването на шпицкоманда в прокуратурата, а Сарафов преди месец повтори думите му за Районната прокуратура? Като изключим проверката на ВСС, която не откри нищо притеснително, разследвани ли са твърденията на Атанасов по НПК?

"Разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати", разказва Атанасов пред "Биволъ".

Той описва и селекция, която е правил Петьо Еврото - проверявани са били почти всички следователи: "кой става, кой е податлив на влияние. ... Хора, на които може да им се нарежда. Който може да му се вземе делото, делото да престои известно време в кабинета на ръководителя на Следствения отдел, или на ръководителя на сектора, както е сега. И след това да му се върне. А това поне по НПК го няма. ... Ръководители на сектори, които не са снабдени с процесуален инструментариум да взимат делата и да ги връщат, да дават указания как да се разследва, това е грубо нарушение на закона, което се толерира от ръководството на прокуратурата досега, от г-н Цацаров, в момента", казва още Атанасов.


14. На кои медии са били изпращани за публикуване статии от прокуратурата ? Какво е установила проверката на Сарафов по темата и какви са следващите стъпки, които е предприел ?

В началото на юли 2023г. Сарафов е изслушан във ВСС и разказва, че администрацията на главния прокурор Иван Гешев са писали статии, които са били изпращани до две определени медии. "Те бяха писани от служители на публична комуникация, бяха качвани на сайтовете и след това ставаха повод за образуване на предварителни проверки", обясни механизмът Сарафов.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини