От х:

Днес в x:

Утре НС заседава извънредно, за да оправи конституционната каша със служебните премиери

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента утре от 10 часа.

Единствената точка в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (БНБ), съобщиха от парламентарния пресцентър.

Законопроектът е внесен от народните представители от ГЕРБ и ДПС - Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март. Той бе вкаран като извънредна точка на заседанието в петък и бе приет на първо четене след дълги скандали.

Нормативните промени на практика предлагат управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата да могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за поста служебен премиер. ГЕРБ и ДПС предлагат след освобождаването си те да могат продължат мандата си в БНБ и Сметната палата.

През декември в Конституцията бе записан "списъка" от хора, които президентът Румен Радев може да посочи като служебни премиери. Радев трябваше да избира между председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или неговия заместник. Единственият "непартиен" кадър бе зам.-омбудсманът Елена Маркова, която скоростно подаде оставка.

Въпреки призивът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не бъдат избирани председателят на НС Росен Желязков или на Сметната палата Димитър Главчев. Президентът все пак се спря на Главчев, който тази сутрин излезе в отпуск, за да сформира служебния си кабинет.

Промените в Закона за БНБ се налагат заради несъответствие между нормативните текстове и променената Конституция. Според сегашните закони за БНБ и Сметната палата заемащите длъжности в тези институции нямат право да заемат други постове.

Парламентарната опозиция определи закона като противоконституционен.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини