От х:

Днес в x:

2 °C

Роми искат за награда оръдие

В Харманли: миналата година трактор, тази - оръдие

„Оръдието ли ще е наградата? От желязо ли е? Колко тежи?” С тези въпроси нападнаха на кушията в Славяново днес роми от харманлийско Донко Трендафилов. Доайенът на зрелищата тъкмо им бе обяснил, че за Тодоровден в Харманли надбягване с коне няма да има, но кушия все пак ще се проведе в началото на април. Тогава ще се отбелязва 500-годишнината от основаването на града и ще се чества „6-ти пехотен полк”.

„Ще има надбягване във всички категории. Атракцията ще е теглене на оръдие. Миналата година беше трактор, но малко се поизложихме, защото селскостопанската машина не мръдна”, обясни Донко.

Като чуха за оръдието, очите на ромите светнаха.

„Вие луди ли сте, бе? Кой ще ви даде оръдие? Тия само като чуят за желязо и пощуряват”, разби мечтите им Донко. Той е в основата на всички големи атракции, които се организират в Харманли.

„Трудно ми е да обяснявам на хората от циганската махала някои работи. Като им казвах, че ще правим киноложка изложба, те мислеха, че ще ги водим на кино”, разказа Донко.

На първата кучешка изложба харманлиецът се опасявал, че няма да има достатъчно животни. И обявил, че ще плати по пет лева на всеки, който доведе животно.

„Юрна се цялата махала. Куцо и сакато. Гледам, един води мършав пес, целият кожа и кости, едва си носи верижката на врата”, разказа Донко.

Попитал как се казва. „Тигър”, отвърнал циганинът. „Какъв Тигър бе, кучето е женско?”.

„Ами, бат`Донко, има и женски тигри, бе”, оправдал се гордият му собственик.

„А хапе ли?”, попитал Донко.

„Оуу, хапе, ами как!”.

„Я го накарай да ухапе кмета, да видим!”, подкокоросал го Донко.

„Тигър! Я ухапи тоя човяк!”, насъскал го ромът.

Песът обаче само изгледал меланхолично градоначалника и не мръднал от мястото си.

За да не изтърве лесните пет лева, един от циганите, който си нямал куче, вързал за каишка комшията и го довел на киноложката изложба.

„Истина ти казвам, не те лъжа”, кълне се Донко. „Вързан на верижка през врата и драпа на четири крака. Надушиха го едни овчарки и му се хвърлиха, та едвам го отървахме”, смее се харманлиецът.

Разказът на Донко Трендафилов накара екипа на Haskovo.net да се замисли. Решихме на предстоящите тази година атракции в Харманли да отидем задължително с камера.

Тодор Кръшков

Донко Трендафилов
Ако срещнете такова куче, по-добре да не сте на четири крака
Харманлийци са зевзеци - кон пие бира преди гонката
Донко Трендафилов показва как е драпал на четири крака вързаният с каишка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини