От х:

Днес в x:

Роми искат за награда оръдие

В Харманли: миналата година трактор, тази - оръдие

„Оръдието ли ще е наградата? От желязо ли е? Колко тежи?” С тези въпроси нападнаха на кушията в Славяново днес роми от харманлийско Донко Трендафилов. Доайенът на зрелищата тъкмо им бе обяснил, че за Тодоровден в Харманли надбягване с коне няма да има, но кушия все пак ще се проведе в началото на април. Тогава ще се отбелязва 500-годишнината от основаването на града и ще се чества „6-ти пехотен полк”.

„Ще има надбягване във всички категории. Атракцията ще е теглене на оръдие. Миналата година беше трактор, но малко се поизложихме, защото селскостопанската машина не мръдна”, обясни Донко.

Като чуха за оръдието, очите на ромите светнаха.

„Вие луди ли сте, бе? Кой ще ви даде оръдие? Тия само като чуят за желязо и пощуряват”, разби мечтите им Донко. Той е в основата на всички големи атракции, които се организират в Харманли.

„Трудно ми е да обяснявам на хората от циганската махала някои работи. Като им казвах, че ще правим киноложка изложба, те мислеха, че ще ги водим на кино”, разказа Донко.

На първата кучешка изложба харманлиецът се опасявал, че няма да има достатъчно животни. И обявил, че ще плати по пет лева на всеки, който доведе животно.

„Юрна се цялата махала. Куцо и сакато. Гледам, един води мършав пес, целият кожа и кости, едва си носи верижката на врата”, разказа Донко.

Попитал как се казва. „Тигър”, отвърнал циганинът. „Какъв Тигър бе, кучето е женско?”.

„Ами, бат`Донко, има и женски тигри, бе”, оправдал се гордият му собственик.

„А хапе ли?”, попитал Донко.

„Оуу, хапе, ами как!”.

„Я го накарай да ухапе кмета, да видим!”, подкокоросал го Донко.

„Тигър! Я ухапи тоя човяк!”, насъскал го ромът.

Песът обаче само изгледал меланхолично градоначалника и не мръднал от мястото си.

За да не изтърве лесните пет лева, един от циганите, който си нямал куче, вързал за каишка комшията и го довел на киноложката изложба.

„Истина ти казвам, не те лъжа”, кълне се Донко. „Вързан на верижка през врата и драпа на четири крака. Надушиха го едни овчарки и му се хвърлиха, та едвам го отървахме”, смее се харманлиецът.

Разказът на Донко Трендафилов накара екипа на Haskovo.net да се замисли. Решихме на предстоящите тази година атракции в Харманли да отидем задължително с камера.

Тодор Кръшков

Донко Трендафилов
Ако срещнете такова куче, по-добре да не сте на четири крака
Харманлийци са зевзеци - кон пие бира преди гонката
Донко Трендафилов показва как е драпал на четири крака вързаният с каишка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини