От х:

Днес в x:

10 милиона евро за парижкото жилище на Лагерфелд край Сена

Тук известният моден дизайнер Карл Лагерфелд е прекарал последните години от живота си - с любимата си котка. На търг футуристичният апартамент в Париж с гледка към Сена беше продаден за 10 милиона евро. Кой е купувачът?

Футуристичният апартамент в Париж на покойния моден дизайнер Карл Лагерфелд беше продаден за 10 млн. евро (10,8 млн. долара) на търг във вторник, предадоха агенциите. Заедно с нотариалните такси крайната цена е  11,1 млн. евро, което е почти два пъти повече от началната цена, от която е тръгнало наддаването, която беше 5,3 млн. евро, посочва Франс прес (АФП).

Разположено в сграда от XVII в. на Quai Voltaire, тристайното жилище е с гледка към Сена и Лувъра, става ясно от обявата за продажба. Апартаментът с площ 260 кв.м. първоначално е имал 8 стаи, които след основен ремонт са сведени до само три огромни помещения. Само гардеробиерната е на площ от 50 кв.м.  и е била преобразена от Лагерфелд във футуристичен стил с бетонен под и части от пясъкоструйно матово стъкло. Отделена е от основното помещение с плъзгащи се стъклени прегради.  

На площ от 50 квадратни метра: гардеробиерната на Карл Лагерфелд    Снимка: Alain Jocard/AFP/Getty Images

Кухнята е със скромни размери, с малък вграден модул, изработен изцяло от неръждаема стомана. Кухненските прибори почти никога не са били използвани - твърди се, че модният дизайнер е мразил миризмата на храна в жилището.

То се намира на третия етаж на шестетажна стара сграда, построена през 1694 г. в седми район на френската столица - един от най-скъпите във Франция. Жилището е придобито от Лагерфелд през 2004 г. Освен него модният дизайнер притежава още няколко имота във френската столица, в Сен Тропе и Монако.

Жилището от 260 квадрата се намира на третия етаж на тази сграда (със синята входна врата)   Снимка: Stevens Tomas/ABACA/picture alliance

Не се съобщават подробности за купувача

Според германското списание Шпигел купувачът е жена, която на търга е била представлявана в залата от свой адвокат. Оферти е можело да се правят както лично, така и по телефона или онлайн, а до търга са били допуснати само внеслите предварително гаранция за около един милион евро. Според друго условие придобитото на търга имущество не подлежи на замяна или връщане.

От аукционната къща потвърдиха за около 40 заинтересовани лица от Франция и чужбина, които преди търга са направили оглед на жилището. Кой от наследниците е инициирал продажбата и къде ще отидат приходите, организаторите на търга не разкриват.

Котката е наследница на милиони

Роденият в Хамбург моден дизайнер е тясно свързан с модната къща Шанел и със собствената си марка Карл Лагерфелд. Почти нищо не се знае за личния му живот, особено през последните години от него, когато той се беше оттеглил от публичния живот. Лагерфелд не е приемал почти никого в този апартамент, в който е живял около 10 години – до смъртта си през февруари 2019 година. За гости то е имал друг апартамент, намиращ се на съседната улица. Единственото живо същество, за което Лагерфелд открито е говорел, че обича и обожава, е котката му Шупет.
Котката Шупет наследява 1,5 милиона евро от собственика си Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд пред фотография на котката си Шупет   Снимка: Eventpress Kugler/picture alliance

Тя се появява в дома му през 2011 г. и оттогава той не се е разделял с нея. Животното имало лична прислужница, ядяло на една маса със собственика си от порцеланови чинии и се ползвало с множество други привилегии. Шупет се е снимала и в десетки рекламни кампании, като според Лагерфелд е спечелила 3 млн. долара. Твърди се, че модният дизайнер е искал да остави на котката цялото си състояние – около 200 милиона долара според пресата. Но тъй като това не било позволено от закона, котката е получила само 1,5 млн. долара. Останалата част от наследството му е разпределена между седем близки до него хора, включително няколко представители на модния бизнес.

През юни по Disney+ ще излезе сериалът Becoming Karl Lagerfeld („Да станеш Карл Лагерфелд“) – за живота на прочутия моден дизайнер с участието на Даниел Брюл.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини