От х:

Днес в x:

-1 °C

Хасковлия осъди фирма за калпав басейн

7720 лева да плати на Румен Митев от Хасково местната фирма "Далев и КО" за некачествено строителство на басейн. Това постанови окръжния съд. Освен това фирмата трябва да плати на Митев и разноските по делото в размер на 1222 лв.

Първоначално съдебният иск на собственика е бил отхвърлен от районния съд с юридически аргументи, че между двете страни няма сключен договор. Оказва се, че "Далев и КО" ООД е била регистрирана в съда доста след договорката между Пею Далев и Румен Митев, когато обаче е било платено и капаро 5000 лв.

Калпавият басейн се намира на вилата на хасковлията в Обзор. Според първоначалната договорка изграждането му трябвало да струва 17 000 лева. Досега по думите на Митев в него са налети 60 бона.

Хасковлията, който живее и работи в Германия, приема офертата на фирмата за изграждане на басейн във вилата му в морското градче през 2007 година. "Избрах я, защото с шефа й Пею Далев се познаваме от деца", обясни Митев. Според договорката им плаща авансово 5000 лева, след това да брои още 7300 евро. Грубият строеж на басейна прави друга фирма, която е строила вилата.

"Лепенето на плочките, изолацията, пречиствателната инсталация - трябваше да направят от "Далев и КО". Изградиха басейна през юли, но ми казаха да го напълня, когато работниците довършат покрива на вилата, за да не се напраши водата", обяснява договорките Митев. През август той решава да напълни басейна, но се оказва, че съоръжението изобщо не е свързано с водопровода.

Той звъни на фирмата и оттам му казват, че ще изпратят екип. Летният сезон минава, работниците ги няма. Басейнът се включва към тръбите следващата година. Служителите на фирмата трябва да наблюдават инсталацията 72 часа, за да проверят дали е изправна, но те се прибират в Хасково. Когато се напълнил след два дни, изскача друг проблем - целият имот е наводнен, тече и в двора на съседите. При проверка на специалисти по-късно се оказва, че връзките между тръбите не са затегнати добре, освен това филтрите не работят, насрещното течение - също. Митев отново търси фирмата.

"Казаха ми, че не те са виновни за теча, а фирмата, която е направила грубия строеж". Според вещото лице обаче вината е солидарна - между двете фирми, заети със строителство и оборудване на съоръжението. Експертът казва още, че липсва помпа, плочките за изпопадали, по дъното и стените има пукнатини, липсват отделни елементи на системата, а други са некачествени. Дори електроинсталацията на басейна не е била занулена и това би могло да има фатални последици.

За да може да ползва басейна, Митев сам сформира работна бригада. След поправителните дейности пресмята, че съоръжението вече струва около 60 000 лева.

"От много години вече живея в Германия и съм отвикнал от нашенското хитруване. Там губиш рефлекса да се съмняваш, не се притесняваш, че ще те излъжат. Затова тук ме ментят непрекъснато", горчиво обобщава Митев.

"Няма да коментирам. Не ме занимавайте с глупости", каза за Haskovo.net шефът на фирмата Пею Далев. Той каза само, че обжалва решението на хасковските магистрати във Върховния касационен съд.

Христина Котларска

Румен Митев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини